Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Nyikó-patak

Víz infó 2011. Március 10. Csütörtök
A Nyikó-patak a Farkaslaka feletti Gordon hegyből ered, pontosabban a „Veres Máté” nevű helyen buggyan a felszínre, tengerszint felett kb. 650 m-en. A patak hossza mindössze 33 kilométer, amelyből 18 kilométer síkvíz tartozik az egyesületünk fennhatósága alá. Hat kisebb patak is gondoskodik a vízellátásáról ezen a szakaszon, (a Telekság-patak, Gada-patak, Köves-patak, Szalon-patak, Konyha-patak és az Alba-patak) míg végül a Nagyküküllőbe torkollik.

A patak medre sok változásom esett át az elmúlt években. A mederalakulásért leginkább a 2005 -ben pusztító soha nem látott méretű árvíz volt a felelős. Az árhullám levonulása után mederszabályozásokba fogtak a környék települései, és sok helyen mélyítették, egyenesre vágták, az amúgy kacskaringós medertérképet. Ezeket a gyökeres változásokat a halak is megsínylették. Jórészt a Nagyküküllőben találtak otthonra, ahová az áradat lesodorta többségüket. A felső szakaszon az árvíz előtt igen szép számban éltek sebes pisztrángok, amelyek létszáma a pusztítás után jelentősen megcsappant. Eltűntek a számukra fontos mederjellegzetességek, nem volt életterük. A természet azonban ismét bebizonyította regenerálódó képességét: az utóbbi két évben ismét megjelentek a pettyes halacskák és velük együtt az alsóbb részek halai is visszatérőben vannak. A Küküllő paducai ismét felúsznak a patakba ívási időszakban és néhányan ott is maradnak. A vízben túlnyomó többségben azonban a domolykók vannak jelen. Székelyszentlélektől lefele a kitartó sporthorgászok igen szép domolykókkal találkozhatnak. Leginkább az úszós horgászat dívik, de ugyanakkor a rovarok víz felszínén történő úsztatása is csal elő halakat a rejtekükből. A terep lehetőséget nyújt a pergetésre és legyezésre is egyaránt. Természetesen nem kell hosszú dobásokban gondolkodnunk, inkább csak be kell ejtenünk csalinkat a megfelelő helyekre. A tanyák többnyire rövidek, de néhol jelentős mélységgel bírnak. Az alámosott partok, a fűzfák víz alatt lévő gyökerei számos rejtekhelyet biztosítanak a halaknak. Természetesen apróbb halak is lakják a vizet, fenékjáró küllők, sujtásos küszök, csíkfélék, fürge csellék, petényi márnák, néhol azonban egy-két kárász és pontyocska is fel-felbukkan a magántavaknak köszönhetően.

A patak nem arról híres, hogy horgászok hada ostromolja, csupán azokkal találkozhatunk, akik kedvelik a cserkelős, bolyongós horgászatokat. Tehát nem egy horgászmágnes, de ha a közelben tartózkodunk és rászánunk pár órát, kellemes szórakozást nyújthat.

A kifogott halakat nem szégyen visszaengedni. Tanuljuk meg visszaengedni a halat, hogy egy napon ismét megküzdhessünk vele és megfoghassuk.

A romániai horgászati szabályok (23/2008-as Sürgősségi Rendelet)

Síkvízen a horgászat:

  • 4 bot, max. 2 horog/bot

* társulat belső rendszabályzata: max. 1horog / bot

  • kifogható halmennyiség: max. 5 kg, vagy egy hal, ami meghaladja az 5 kg-ot

Nyikó patakra szükséges engedélyek
Azon horgászok jogosultak a horgászatra a fent említett patakon, akik a „Nagyküküllő Vadász-Sporthorgász” egyesület tagjai közé tartoznak, éves bérletet, illetve napijegyet váltanak.

Felnőttek:
Síkvíz: – 80 RON /év

Nyugdíjasok, ifjúsági:
63 év alatt 30 RON kedvezmény a teljes összegből.
Sík: - 50 RON /év

63 – 75 éveseknek 50% kedvezmény.
Sík: - 40 RON /év

75 év felett ingyenes.

14 – 18 éveseknek, nappali tagozatos egyetemisták 50% kedvezmény.
Sík: - 40 RON /év

14 év alatt 75% kedvezmény.
Sík: - 20 RON /év

Más egyesületektől érkező horgászok, különbözeti összeg, illetve napijegy befizetése mellett, jogosultak a horgászatra.
Különbözet síkvízre: - 60 RON /év (a három szakasz egyben)
Napijegy: - 25 RON

Külföldről érkező horgászoknak napijegy megvásárlása szükséges arra a szakaszra, ahol szeretnének horgászni.
Síkvíz: – 25 RON

Az engedélyeket az egyesület székhelyén lehet kiváltani hétköznapokon 09:00 és 14:00 közt:
Románia, Hargita megye
535600 Székelyudvarhely
Tábor utca 18. szám

Ugrás ide: forum/vizek/nyiko


Vissza

Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb