Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Nagy-Homoród

Víz infó 2011. Március 10. Csütörtök

A Nagy-Homoród teljes hossza 59 km, ebből 36 km található Hargita megyében. A patak felsőbb szakaszán fekszik Homoródfürdő, amely mára országos jelentőségű üdülőtelepé nőtte ki magát, és híres bővizű borvízforrásairól.
Horgászatilag két szakaszra bomlik: egy hegyi víz jellegűre és egy síkvíz (dombvidéki) jellegűre. Habár a hegyi víz a forrástól Homoródkeméyfalváig tart, mintegy 4 kilométernyi hosszban a forrásvidéktől tilos a horgászat. Horgászatilag Homoródfürdőtől lesz érdekes. A szokványos hegyvidéki halfajokat találhatjuk meg benne. Sebes pisztrángok, sujtásos küszök, botos kölönték, fürge csellék, fenékjáró küllők, valamint domolykók népesítik be, azonban szivárványos pisztrángok jelenlétére is számíthatunk. Az általános hegyi vízi szabályok érvényesek a vízre, úgy, mint: kizárólag műcsalis módszerek alkalmazása, a szezon május 1-től szeptember 15-ig tart, és csupán szombat-vasárnap gyakorolható a horgászat.
Az ilyen kisebb jellegű vizeken a legyezés a legszebb módszer, a parti növényzet sok helyen lehetőséget is nyújt, hogy bátran lengethessük a különböző műlégy csodákat.
Természetesen a pergetés sem elítélendő és megvetendő. Kellően apró csalik, és finom felszerelés alkalmazásával ezekben a kisebb vizekben élő halak horgászata is élményt jelenthet. Ritkán lehet fél kiló feletti egyedekre számítani, ezért ehhez kell igazodnia a felszerelésünknek.

A síkvízi szakasz Homoródkeméyfalvától a megyehatárig tart. A felső régióban domolykók, petényi márnák népesítik be leginkább a patakot, a szokványos apróbb halak (kivétel a botos kölönte) természetesen a patak teljes hosszában megtalálhatóak. Recsenyéd felé közeledve a vízben megjelennek a paducok, kárászok és a sügérek, valamint a nagyobb tanyákban már pontyok is előfordulnak. Az utóbbi három halfaj egyedei a közelben lévő Homoródszentpálon található halgazdaságból szöktek meg és belakták a patakot. A halgazdaság mellett elhaladva egyre nagyobb, egybefüggő tanyákra bukkanhatunk, ezekből komoly halak kerülhetnek elő. A sok helyen majdhogy’ áthatolhatatlan parti növényzet nehezen meghorgászhatóvá teszi a vizet, a halaknak ezzel természetes védelmet biztosítva. A sűrű vegetáció természetes etetőként is szolgál az uszonyosok számára. A leggyakrabban használt és eredményre vezető horgászmódszer az úszós horgászat, de a fenekező horgászat is kecsegtet eredményekkel, csak a szerelékünket le kell finomítanunk a vízhez. Keskeny vízfolyásról van szó, ahol a halak nem szoktak az etetőkosarak becsapódó hangjához, ezért át kell gondolni a taktikát. A domolykókra pergetni is érdemes, a belógó ágak, nádszálak alól bármikor előkerülhetnek kiló feletti domik is. A legyezés már sokkal körülményesebb a buja növényzet miatt.

A kifogott halakat nem szégyen visszaengedni. Tanuljuk meg visszaengedni a halat, hogy egy napon ismét megfoghassuk és megküzdhessünk vele.
A romániai horgászati szabályok (23/2008-as Sürgősségi Rendelet)Hegyi vizeken a horgászat:

  • 1 bot - 2 horog
  • csak műcsali
  • kifogható halmennyiség: max. 10 db/nap (sebes pisztráng, szivárványos pisztráng, szajbling)
  • a pisztráng minimális mérete 20 cm
  • a szezon május 1-től szeptember 15-ig tart és csupán szombat-vasárnap

Síkvízen a horgászat:

  • 4 bot max. 2 horog/bot

* társulat belső rendszabályzata: max. 1horog / bot

  • kifogható halmennyiség: max. 5 kg, vagy egy hal, ami meghaladja az 5 kg-ot

A Nagy-Homoród patakra szükséges engedélyek

Azon horgászok jogosultak a horgászatra a fent említett patakon, akik a „Nagyküküllő Vadász-Sporthorgász” egyesület tagjai közé tartoznak, éves bérletet, illetve napijegyet váltanak.

Felnőttek
:

Hegyi víz: – 100 RON /év
Síkvíz: – 80 RON /év
Hegyi- és síkvíz egyben: – 140Ron /év

Nyugdíjasok, ifjúsági:
63 év alatt 30 RON kedvezmény a teljes összegből.
Hegyi: - 70 RON /év
Sík: - 50 RON /év
Hegyi + Sík: - 110 RON /év

63 – 75 éveseknek 50% kedvezmény.
Hegyi: - 50 RON /év
Sík: - 40 RON /év
Hegyi + Sík: - 70 RON /év

75 év felett ingyenes.

14 – 18 éveseknek, nappali tagozatos egyetemisták 50% kedvezmény.
Hegyi: - 50 RON /év
Sík: - 40 RON /év
Hegyi + Sík: - 70 RON /év

14 év alatt 75% kedvezmény.
Hegyi: - 25 RON /év
Sík: - 20 RON /év
Hegyi + Sík: - 35 RON /év


Más egyesületektől érkező horgászok, különbözeti összeg, illetve napijegy  befizetése mellett, jogosultak a horgászatra.
Különbözet hegyi vízre: – 100 RON /év
Különbözet síkvízre: - 60 RON /év (a három szakasz egyben)
Napijegy: - 25 RON  


Külföldről érkező horgászoknak napijegy megvásárlása szükséges arra a szakaszra, ahol szeretnének horgászni.
Hegyi víz: – 25 RON
Síkvíz: – 25 RON

Az engedélyeket az egyesület székhelyén lehet kiváltani hétköznapokon 09:00 és 14:00 közt:
Románia, Hargita megye
535600 Székelyudvarhely
Tábor utca 18. szám

Ugrás ide: forum/vizek/nagy-homorod

Vissza

Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb