Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Ivó-patak

Víz infó 2018. Március 10. Szombat

Ivó a Központi Hargita északi részén, a Fertő Nyereg közelében ered 1325 m- en. Teljes hossza 22 km, az első 8 km- en felveszi a Rakottyás- és Kecskevész- patakokat, majd a Filió patak vizével gyarapodva végigszeli a róla elnevezett települést. Az útja során vízhozama bővül a Magasbükk-, Súgó-, Hosszú- aszó- patakokkal, végül Zeteváraljánál beleömlik a Nagy-Küküllőbe.

Igazi hegyi patak, gyors folyással, hatalmas kövekkel, zúgókkal, melyeknek köszönhetően vize hideg, tiszta és magas oxigéntartalommal rendelkezik, ideális életteret biztosítva a sebes pisztrángoknak. Ősszel, ívás idején a Nagyküküllő pisztrángjainak nagy része ezt a patakot választja a szaporodásra. Felvonulnak a legfelső régiókba, ahol háborítatlanul világra hozhatják utódaikat. (Valószínűleg tavasszal a pérek is így tennének, ha a szabálytalanul felépített mesterséges gátak nem állnák útjukat az ívó helyek felé. ) Az uralkodó halfaj a sebes pisztráng, mellette megtalálható a botos kölönte és a fürge cselle, viszont a pénzes pérek és a fejes domolykók a vízszabályozások miatt képtelenek feljutni a Küküllőből. A gazdag kövi rák állománya is jelzi a víz tisztaságát és magas oxigéntartalmát. A piros pettyesek fő táplálékául szolgáló kérészek, tegzesek, álkérészek és szitakötők is nagyszámban vannak jelen, elősegítve a sebesek állományának fenntartását.

Erre a területre a hegyi vízi horgászati szabályok vonatkoznak. Hétköznapokon TILOS a horgászat, a szezon május 1-től szeptember 15-ig tart. Pecázni kizárólag egy bottal és műcsalival szabad, így két módszer, a pergetés és a műlegyezés jöhet számításba.

 A patak felső szakaszán gyakrabban találkozhat az ember medvével, szarvassal, mint kapitális pisztrángokkal, viszont a táj lenyűgöző szépségű igazi vadon. Itt a halak átlagos mérete a 20 cm sem éri el, vagyis a méretkorlátozás alá esik, tehát nem túlzottan etikus a horgászat. Lennebb a Filió patak beömlésétől már gyakrabban akadnak horogra méretesebb sebesek, de ezek is ritkán haladják meg a 25 cm, viszont rendkívül erőteljesek. A horgászat elég nehézkes, mivel a víz mindkét partján dús növényzet nehezíti a dobást és a felparcellázott területeket egészen a patakig lekertelik (bizonyos helyeken a patakot is, holott minden földtulajdonos átjárást kellene, hogy biztosítson a vízparton a horgászok számára). Mindezek ellenére, ha valaki igazi vadvízi pisztrángot szeretne fogni, az Ivó patak ideális horgászhely!

A kifogott halakat nem szégyen visszaengedni. Tanuljuk meg visszaengedni a halat, hogy egy napon ismét megfoghassuk és megküzdhessünk vele.

Hegyi vizeken a horgászat:

  • 1 bot 2 horog
  • Csak műcsali
  • Kifogható halmennyiség max. 10 drb/nap (sebes    pisztráng, szivárványos pisztráng, szajbling)
  • A pisztráng minimum mérete 20 cm
  • A szezon május 1-től szeptember 15-ig tart, és csupán szombat-vasárnap

Az Ivó patakra szükséges engedélyek
Azon horgászok jogosultak a horgászatra a fent említett patakon, akik a „Nagyküküllő Vadász-Sporthorgász egyesület tagjai közé tartoznak, éves bérletet, illetve napijegyet váltanak.

Felnőttek:
Hegyi víz: – 100 RON /év

Nyugdíjasok, ifjúsági:
63 év alatt 30 RON kedvezmény a teljes összegből.
Hegyi: - 70 RON /év

63 – 75 éveseknek 50% kedvezmény.
Hegyi: - 50 RON /év

75 év felett ingyenes.

14 – 18 éveseknek, nappali tagozatos egyetemisták 50% kedvezmény.
Hegyi: - 50 RON /év

14 év alatt 75% kedvezmény.
Hegyi: - 25 RON /év

Más egyesületektől érkező horgászok, éves engedély kiváltása, illetve napijegy befizetése mellett, jogosultak a horgászatra.
Éves: – 100 RON /év
Napijegy: - 35 RON

Külföldről érkező horgászoknak napijegy megvásárlása szükséges arra a szakaszra, ahol szeretnének horgászni.
Hegyi víz: – 35 RON

Az engedélyeket az egyesület székhelyén lehet kiváltani hétköznapokon 09:00 és 14:00 közt.
Románia, Hargita megye
535600 Székelyudvarhely
Tábor utca 18. szám

 

 
Ugrás ide:
forum/vizek/ivo/Vissza

Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb