Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Verseny a jégen

Versenyszinten 2015. Február 04. Szerda
Az idén is megrendezésre került a Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület szerevezésében a már hagyományossá vált lékhorgász verseny a zeteváraljai tározónál. Immár zsinórban a hatodik verseny lett volna, de mivel a tavalyi elmaradt, az enyhe télnek és az életveszélyes jégnek köszönhetően, így az ötödik alkalommal került megrendezésre a verseny. Szerencsére a rendezvény szempontjából az időjárás megfelelőbb volt, mint a tavalyi. A jég vastagságára, minőségére ez alkalommal nem lehetett panasz, ugyanis 25 centi vastag, betonkemény jég fogadta a versenynapon a horgászokat.

A helyszínről és a verseny múltjáról is ejtsünk pár szót azok kedvéért, akik most hallanak róla először. A völgyzáró gáttal létrehozott tározó Romániában, pontosabban Erdélyben, Hargita megyében, a Hargita hegység lábánál található. A hegyvidéken fekvő tározó területe normális vízszintnél 140 hektárra tehető. A hegyi klímának köszönhetően hónapokon keresztül vastag jégréteg borítja a vízfelszínt, így adottak a körülmények, hogy a lékhorgászat széles körben elterjedjen a horgászok körében. Halfaunáját tekintve is alkalmas a tó a téli horgászatra, ugyanis számos olyan halfaj található benne, ami télen is aktív, mint például a csuka, süllő, domolykó és természetesen a sügér. Mintegy 5 éve indult útjára a lékhorgász verseny, azzal a szándékkal, hogy a téli hónapokban is legyen egy olyan rendezvény, esemény, ahol a hobbijuknak hódolhatnak azok a horgászok, akik nem szeretnek ilyenkor sem tétlenül otthon ülni. A verseny népszerűségét mi sem bizonyítja ékesebben, mint az a tény, hogy az első évben 22 horgász részvételével zajlott az esemény, a mostani rendezvényen már 111 horgász vett részt.

Ezzel el is érkeztünk a 2015-ös versenyhez. A reggeli iratkozást követően örömmel konstatáltuk, hogy milyen szép számban jelentek meg a horgászok a helyszínen. A jelentkezők között voltak, akik már rutinosnak számítottak a lékhorgász versenyek területén, de akadtak olyanok is, akik csak most kóstolgatták a jégről történő horgászat „ízét”. A legtöbben nem azért érkeztek, hogy mindenáron hazavigyék valamelyik oklevelet, hanem, hogy egy kellemes vasárnapi programon részt vegyenek. Gyerekek és hölgyek is neveztek a versenyre. Nekik külön elismerés jár, ugyanis a jégen, a hidegben álldogálni, és mindemellett még halat is fogni igazán embert próbáló feladat.

Szép számban érkeztek horgászok

A korábbi bajnok is jelen volt

Hölgyek is indultak a versenyen

A verseny 4 órán keresztül megszakítás nélkül zajlott. Az időjárás télies volt, ami önmagában nem lett volna probléma, hisz mindenki erre készült, azonban a verseny utolsó egy órájában az addig is élesen fújó szél felerősödött, ez kissé beárnyékolta a hangulatot. Azonban, amint a mérlegelésre került a sor, jókora pelyhekben elkezdet hullni a hó, és elállt a szél. A díjátadóra és az ebéd elfogyasztására már kellemes téli időben került sor. No, de ne haladjunk ekkora léptekkel, kicsit térjünk ki a verseny részleteire is. A célhal szinte mindenki számára a sügér volt. Ezzel a halfajjal lehetett a legnagyobb eséllyel a dobogóra pályázni.
A szabályzat értelmében a versenyzők egy botot használhattak, amin egyetlen horog lehetett. Az alkalmazott módszerek igen színesek voltak. Akadtak, akik fenekezve próbáltak szerencsét, de a legelterjedtebb az úszós felszerelés volt, viszont egyre nagyobb teret hódít felénk is a mormiskás módszer. Ez a módszer a legtöbb országban egyet jelent a lékhorgászattal, ugyanis az egyik legeredményesebb technika a legtöbb halfajra. A módszert nem részletezném különösebben, csupán pár sorban térnék ki rá. Speciális horgokat használnak hozzá, amelyek súllyal vannak ellátva, akár egy apró jighorog. Ezeknek a horgoknak nem csak az a feladata, hogy a csalit a megfelelő melységbe sülyesszék, hanem a látvány szempontjából is fontosak, ugyanis a halak érdeklődését hivatottak felkelteni. Ennek megfelelően többféle árnyalatban is készülnek az egyszerű ezüst és arany színtől kezdve egészen a különböző fluoreszkáló színekig. Csalinak a legtöbb esetben a horogra szúnyoglárva és csonti kerül. A rövid, speciális lékhorgászbotokhoz képest is aprócska botokat használnak ehhez a technikához, amelyeknek a spiccrészére speciális kapásjelzők kerülnek, ezek jelzik, ha hal támadt a csalira. Az aprócska bothoz aprócska orsó is társul, aminek általában csak a damil tárolásában jut szerep, ugyanis a fárasztás kézzel végzik. Egyszerűen a zsinórtól fogva felhúzzák a halat. A bot is csak a csali mozgatására, és a bevágásra szolgál. A fárasztásban nem jut szerephez.
Amint már említettem, a módszer nagyon eredményes, és nem csak a sügérekre nézve, hanem a keszegfélékre is. Ennek fényében talán nem tűnik furcsának, hogy azok kerültek a dobogóra, akik mormiskáztak.

Mormiskák

Koncentrálás

Megvan!

Nagyobbak is akadtak

Alakul

Kezdődik a mérlegelés

A versenyen történtek nem szorulnak különösebb részletezésre, ugyanis az etetőanyagoknak, és azok összetételének nem jutott nagyobb hangsúly. Szúnyoglárvával és csontival, vagy pinkivel etettek a legtöbben, és ezzel is horgásztak. Akadtak, akik apró halakat akasztottak a horogra, ők is fogtak sügéreket, de az összsúly tekintetében nem volt eredményesnek mondható ez a technika. A sügérek (mert ugye majd’ mindenki erre horgászott) nagyjából mindenhol ott voltak, a kérdés csak az volt, hogy ki mennyit tud kapásra bírni, illetve megakasztani. Azt még elárulom, hogy az ideális mélység, amiben érdemes volt keresgélni a halakat, az 5 és 8 méter között alakult.

Már nem maradt más hátra, mint ismertetni az eredményeket.
Férfi kategória: 1. Adespi Marian, 2. Pál Róbert, 3. Bálint Árpád
Női kategória: 1. Ferenczi Judit, 2. Demeter Tünde, 3. Kiss Magdolna
Gyerek kategória: 1. Pál Zalán, 2. Simó Gergő, 3. Sánduly Ervin

A részletes eredmény ITT található.

A versenyzők számára a tárgyi ajándékokat a Győző horgászbolt bíztosította, utólag is köszönet érte.
A díjátadást követően mindenki jóízűen fogyasztotta a Retró Steak House séfje, Karácsony József által készített babgulyását. Természetesen az étket le lehetett öblíteni, illetve a torkot elő lehetett melegíteni forralt borral és teával, ízléstől függően.

Megvan az összesítés,…

…kezdődhet a díjátadás

A dobogósok, balról jobbra haladva, hátulról előre: 3. Bálint Árpád, 1. Adespi Marian, 2. Pál Róbert, 1. Ferenczi Judit, 2. Demeter Tünde, 3. Kiss Magdolna, 2. Simó Gergő, 1. Pál Zalán, 3. Sánduly Ervin

Csoportkép, már, aki megvárta

Aki éhes, ide jöjjön!

Viszlát jövőre, és egészséget!

Több fotóért látogass IDE.

Fotók és szöveg -Gothárd Ferenc Alpár-

 
Vissza

Hozzászólás - csak regisztrált felhasználóknak

Regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb