Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Szezonnyitó

Pergetés 2014. Április 30. Szerda

Pont egy éve történt, hogy május elsején, a hegyi vizek szabadulásával elindultunk felkeresni a zeteváraljai tározó pisztrángjait. Laci és Szilárd kísért el, no meg a veterán gumicsónakom. Kissé akadozva bontakozott ki a dolog, ugyanis egy nagyon fontos kellék otthon maradt a nagy hévben, hogy végre horgászhatunk. A pumpa nem kiabált elég hangosan, így elfelejtettem bepakolni. A csónakba viszont valahogy levegőt kellett juttatni, hogy vízre tehessük. Szerencsére a második pumpa, amit a tóparton kölcsön kaptam megoldotta ezt a problémát, így már semmi akadálya nem volt, hogy a tükörsima vízfelszín egyhangúságát megtörjem az evezőcsapásokkal.

A tó felső felében, a befolyó környékén indítottuk a támadást. Szilárd műléggyel igyekezett a halak étvágyát felébreszteni, én pedig pergetve. Kicsit könnyebb volt a helyzetem a meredező fák között, egyszerűbben boldogultam a dobásokkal, mint Szilárd a legyező mozdulatokkal. Ennek köszönhetően az első halak nekem jelentkeztek, néhány kisebb sügér képében, meg egy gyorsan megszabaduló pisztráng személyében. A fák közül kikeveredve, a part menti régiót próbáltuk meghorgászni. Akadt is néhány kíváncsi szivárványos pisztráng, de csak kísérgették a csalikat, nem akarták elkapni.
 

Mindig szeretek a fák között bogarászni

Fantáziabizsergető terep

Mondjuk nem róluk fantáziáltam

Viszont őket találtam meg


Új haditervet kovácsoltunk, irány a gát előtti szakasz, a hatalmas kövekkel tarkított rész. Megragadtam az evezőket, és nekiveselkedtem az előttünk álló távnak. A botomat átadtam Lacinak, hogy helyváltoztatás közben próbáljon szerencsét. Mivel két pont között a legrövidebb út az egyenes, így nem a part közelében evezgettem, hanem irány a tó közepe, mert ott bizonyult közelibbnek. A nyílt vízen - meglepetésünkre - felragadt a Laci kezében lévő felszerelésre egy ideges szivárványos. A semmiből került elő a közel húszméteres mélység felett. Hevesen körberohangálta a csónakot, alatta is átszaladt párszor. A finomka felszerelésen jó szórakozást biztosított.


Laci és a nap első pisztrángja

Kegyelmet kapott


Ezt követően a kövezésig zavartalan volt az utunk, nem kellett több halat beemelni a csónakba, viszont a gátnál várt ránk az igazi móka. Amint elkezdtük a csorgást a lágyan lengedező széllel, hamarosan megtaláltak a pisztrángok. Igen figyelemreméltóan támadták a wobblereimet. Agresszív koppintásokkal jelezték a boton, hogy jó helyen járunk. Gyorsan ki is tereltem két darabot. A sikeren felbuzdulva Szilárd letette a legyes felszerelést, és kikölcsönöztem neki a tartalékba vitt pergető pálcámat. Neki is beindult a dolog, csak a megfelelő wobblert kellet kikotorja a dobozomból. Egy óra alatt 8 pisztrángot szákoltunk meg sikeresen, és még néhány levergődte magát a horgokról. Csodálkozva pillogtattunk, hogy egyetlen kis öblöcskéből mennyi halat sikerült előcsalogatnunk.Semmi nem tart örökké, a halak is eltűntek, vagy mindeniket megszurkáltuk, ami ott tartózkodott, így felvettük a súlyt és tovább vitettük magunkat a széllel. Itt-ott még akadt egy-egy pisztráng, amely rendesen megragadta a horgot, de már közel sem akkora mennyiségben. Szilárd egy igen szép kárászt is elkapott a wobblerrel. Igen, wobblerrel! Aki többet dobál UL pergető felszereléssel, és az ehhez illő kisebb műcsalikkal, az előbb-utóbb fog néhány kárászt is. Néha ők is ragadoznak. Ami a Szilárd kárászát illeti, nem volt egy nyeszlett példány, szép kövér, pompás aranyló sárga színű hal volt. Fárasztás közben az erejét is megmutatta, szépen csavargatta a spiccet. Aznap nem ő volt az egyetlen kárász, aki érdeklődést mutatott a csalijaink iránt, még több társa is bőszen követte a műhalakat, igaz egy sem akadt fel. Senki nem szólt nekik, hogy most ívniuk kellene, nem pedig ragadozni.


Szilárd és a ragadozó kárász

A délután múlásával a változatosság kedvért sikerült egy szebb domolykót is becsapnom a mélyen vezetett wobblerrel. Ő is még ívás előtt ált, így vissza is csusszantattam a vízbe, nem mintha másképpen cselekedtem volna, ha ívási időn kívül fogom meg. A szezonnyitó horgászatunk igen színesre sikeredett, több halfajt is sikerült horogra csábítanunk, így semmi okunk nem volt a panaszra. Ott voltunk, jól éreztük magunkat, szép idő volt, és ami a lényeg, hogy megkezdődött a szezon. Az idén sem lesz másként, biztosan vízparton leszek, az már más kérdés, hogy a halak majd mit szólnak hozzá, de erre is hamarosan fény derül.
  

Fotók és szöveg: -Gothárd Ferenc Alpár-
 
Vissza

Hozzászólás - csak regisztrált felhasználóknak

Regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb