Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Legyet a csukáknak

Pergetés 2014. Július 10. Csütörtök
A műlegyes csukázás nem egy új műfaj, régóta eredményesen használják azok a horgászok, akik legyes bottal szeretnének csukát fogni. Ha bele akarunk ugrani ebbe a műfajba, biza rendesen zsebbe kel nyúlni, ha meg szeretnénk vásárolni a hozzá való felszerelést. Egy normális minőségű legyezőbot, ami a nagy csalik dobásához, illetve a termetes halak fárasztásához szükséges, biza annyiba kerül, mint egy átlagos havi kereset, és még nem beszéltünk az orsóról, különböző zsinórokról. Itt sokan meg is torpannak, és hagyják a fenébe az egészet, amit meg is értek. Az első legyezőbottal fogott csukáimat én is kölcsönfelszereléssel ejtettem el, és azóta sem sikerült sajátra szert tennem, de a légy használatáról nem mondtam le teljesen.

A meglévő legyező felszerelésem túlságosan karcsú ahhoz, hogy a majd’ araszos, tekintélyes súlyú csuka sztrímereket el tudjam röpíteni vele. Míg azon agyaltam, hogy miként lehetne könnyű, de mégis termetes legyeket megalkotni, hogy a gyengébb botom is elbírja, rájöttem, hogy minden a kezemben van, csak más irányba kell gondolkodnom. Pofás, és elég súlyos legyeim vannak, amit a legyező botom nem bír meg, de ha egy pergető felszereléssel ötvözöm, akkor sínen vagyok. Ugyan elmarad a legyező dobás, de a légyről nem kell lemondanom. Kicsit finomítottam az egyik felszerelésemen, ami annyiból állt, hogy a zsinóromat vékonyabbra, 0,12-esre cseréltem. A csalijaimnak szárazon is volt súlyuk, de miután vízbe mártottam őket, a sok szőr tekintélyes mennyiségű vizet vett fel, így még súlyosabb lett a csali, és ezt már könnyedén eldobtam a vékonyabb fonottal. Semmi megerőltetés nem kellet, hogy akár 30 méterre is kirepítsem a szőrcsomóba rejtett horgot. Természetesen nem én vagyok ezen a bolygón az első, aki ilyen cselhez folyamodik.
Felvetődik a kérdés, hogy akkor miért nem dobálok hagyományos pergetős csalikkal, mint a wobblerek, támolygók esetleg plasztik csalik. Vannak olyan időszakok, amikor csak finoman odakoppint a csuka az ilyen csaliknak, vagy mert finnyásan eszik, vagy mert már annyi ilyent látott, hogy kívülről fújja a színkódokat is. Nos, ilyenkor jó szolgálatot tehetnek a legyek. Az agyon horgászott vizeken az újdonság erejét nem szabad elhanyagolni. Mindemellett a sok toll-, szőrszál mindenike külön vibrál, valósággal lüktet a jól megkötött légy, ami fel tudja ingerelni a viszonylag passzív csukát is.

Laikus szemmel elég nehéz elképzelni, hogy ezzel csukát lehet fogni,…

…viszont ha vízbe kerül, életre kel,…

…és szeretik a csukák

Nem kell messze menni, ha tapasztalatokat szeretnénk szerezni legyes-pergetős téren. Én a zeteváraljai tározón hergeltem a csukákat. Hogy egy kicsit bebiztosítsam magam a kapás, akasztás arányát nézve, beiktattam egy rövid acélelőkét, amire egy kisebb háromágú horgot akasztottam. Ez a horog nagyjából a légy végénél helyezkedett el, így a csipkedő halakat is nagyobb eséllyel fogtam meg.
Az első halam brutális kapással jelentkezett. A megállított légyre támadt rá, egy hatalmas loccsanás közepette. Nem vágtam be, mert nem éreztem egy enyhe rándítást sem a boton, így meg voltam győződve, hogy mellé nyúlt a csalinak.  Mikor próbáltam mozgásba lendíteni a legyet, nem éreztem annak a súlyát, sőt semmit nem éreztem, mintha csak a zsinórt ráncigálnám. Pillanatok alatt összeállt a kép, a csuka elkapta, és azzal a lendülettel jött is felém. Gyorsan elkezdtem tekerni az orsót, majd amint megéreztem a hal húzását, már akasztottam is. Nagyjából 3 másodperc alatt 10 métert úszott a léggyel, rendesen meglepett. A csali bent volt a szájában, és a háromágú horog is akadt az álla alatt.

A kísérő horog is akadt

Ő volt az első

A következő halra kellett egy kicsit várni, de a kapás kárpótolt. A csónak mellett marta el a legyet. Annyira gyorsan történt, hogy mikor megpillantottam a halat, már a szájában volt a csalim. A másodperc töredéke alatt jelent meg, és azzal az irammal el is kapta a legyemet. A növényekkel teli terepen heves küzdelmet vívtunk. Nem volt annyira kicsi, így szépen megcibálta a botot, jókorákat szaltózott is, látványos harc volt. Mindig lenyűgöz, hogy mennyi erő van bennük, és azt ki is használják. Még miután kézbe vettem, utána is próbált szabadulni, de nem volt választása, a fotózást meg kellett várnia, mielőtt elúszhat.

Ő is elkapta a legyet

Aztán próbált szabadulni tőle

Végül én győztem

Fotó…

…és mehet

A horgászat végeztéig, még sikerült pár darab kisebb csukát elkapnom. Az nem is kérdéses, hogy ők is légyre ugrottak. Olyan részeken is sikerült fognom, ahol korábban már hosszan dobálták támolygóval. Ez is bizonyítja, hogy egy kis újítás nem árt, ugyanis a halak sem buták, idővel rájönnek, hogy mi jelenthet veszélyt számukra. Ott rejtőznek, talán már nem is éhesek, de kitartással, és egy kis leleményességgel felidegesíthetők, és horogra csalhatók.

A kisebbek is nekimennek a légynek

Görcsösen szorítja

Ő is fiatal volt és mohóErőteljes csukácska

Mára ennyi volt

Még egy fontos dolog. Bánjunk felelősségteljesen a megfogott halakkal, és nem szégyen az, ha visszaengedjük őket. Ha elpusztítjuk őket, akkor nincs az a csali, amivel képesek leszünk halat fogni.


-Gothárd Ferenc Alpár-

Vissza

Hozzászólás - csak regisztrált felhasználóknak

Regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb