Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

A Nagy-Küküllő csukái

Pergetés 2014. November 04. Kedd
Volt egy olyan időszak a Küküllő életében, amikor a csukáknak szinte teljesen nyoma veszett. Ha valaki fogott egy példányt, akkor legendaként keringett a hír hónapokig, évekig, hogy fogtak egy csukát valamelyik szakaszon. Az utóbbi években az állomány jelentősen kezdett feljavulni a folyamatos telepítéseknek köszönhetően. A populáció fellendüléséhez hozzájárult a vízinövényzet jelentős elszaporodása is. Hatalmas hínárszőnyegek alakultak ki a kis folyóban, amelyek búvóhelyet nyújtanak az ivadékok számára, így van lehetőségük elrejtőzni a kannibál fajtársak elől. Az a meglátásom, hogy akkor beszélhetünk stabil állományról, - legyen az bármely halfaj - amikor a horgászat végeztével nem az a kérdés merül fel, hogy fogtunk-e, hanem az, hogy hányat. Szerencsére a Küküllőn is kezd ilyen helyzet kialakulni.

Az ősz közeledtével elérkezik az az időszak, amikor a levelek lehullnak a fákról, és ilyenkor a Küküllő is vastagon tele van levéllel, úgy a felszínén, mint a meder alján. Valamint a lehűlésnek köszönhetően a víz is jelentősen letisztul. Ez az időszak elég meddő a finomszerelékes, békéshalas horgászok számára. A paducokat mintha elnyelné a föld, a domolykók is óvatossá válnak. Zavarja őket a sok színes sodródó levél, valamint a tiszta vízben érzékenyebben érinti őket egy-egy árnyék a parton, a legkisebb zajra is elmenekülnek, illetve a csalival kapcsolatosan is hamarabb gyanút fognak. Az így megváltozott viszonyok kedvezőbben hatnak a csuka horgászatára. A tiszta vízben nagyobb távolságról kiszúrják a csalit, és ha éhesek, akkor méterekről is utána iramodnak. Az elhúzódó táplálékhalak miatt kénytelenek vadászni indulni, és valamivel falánkabbak is lesznek. Ezeket a körülményeket kihasználva mozgalmas őszi napokban lehet részünk.

A levelek elhagyják az ágakat

Őszi szőnyeg

A vízpart színes ruhát ölt

Csukaminta

Fiatal vadász

Elsőre bonyolultnak tűnhet, hogy hol keressük a csukákat a Küküllőben, de nem olyan ördöngös a helyzet. Területileg nem kell messze mennünk, mert már Udvarhely alsó felétől lefele haladva bárhol bele lehet botlani a krokodilokba. A vízviszonyokat tekintve a lassabb folyású, kanyargós részeket részesítik előnyben, ahol a kisimul a víz tükre. A partszéli bokrok, bedőlt fák alatt, a mederben található nagyobb kövek, vagy törések mellett is meghúzódnak. Az őszi időszakban előszeretettel tartózkodnak a mélyebb részeken, de olykor akár az araszos vízmélységű partszéli részekre is kivonulnak. A rejtőszínük és a mozdulatlanságuk miatt ritkán lehet kiszúrni, hogy ott lapítanak, csak akkor vesszük észre, hogy ott voltak a lábunk alatt, mikor megugranak. A letisztult víz miatt óvatosan kell megközelíteni a partot, hogy ne ijesszük el a közelben ólálkodó csukákat. Igaz, hogy ritkábban, de hajlamosak az erősebben áramló részekre is beállni, de csak akkor, ha van valami nagyobb tereptárgy, ami mellet megbújhatnak.

Jellemzően „csukás pálya”

Az ilyen helyeken is otthonosan érzi magát

A küküllői csukákra ez a színváltozat jellemző, mérettől függetlenül

A mély vízben lapult a meder közepén

Ez a példány a part mellet támadt

Mivel legszívesebben műcsalikkal horgászom, ezért értelemszerűen a Küküllőn is különböző támolygókkal, körforgókkal, plasztikcsalikkal és persze wobblerekkel próbáltam kapásra ingerelni a csukákat. A mélyebb, esetleg gyorsabban áramló részeken a gumihalak, tviszterek az első számú kedvenceim. Ezekkel alaposan le lehet tapogatni a medret, és az áramlatokban a kellő mélységig süllyednek lassú vontatás mellett is. Fontos a lehető leglassabb csalivezetés, ugyanis csak ritkán rohan a gyorsan száguldó csali után. Mivel a kishalak sem rohangálnak ész nélkül, hanem az áramlatokban lassan evezgetnek, vagy a szélvizeken ráérősen bóklásznak élelem után, ezt az ütemet kell nekünk is diktálni. A nagyobb, 5-6 –os méretű körforgók is jó szolgálatot tehetnek a mélyebb részeken, ezek ugyanis lassú vontatásra is jól pörögnek, valamint kellően le is süllyednek. A támolygókkal legszívesebben a partmenti sekély részeken keresem a halat, de egy-egy meredek mart alatt, vertikálisan is jó szolgálatot tesznek. A fényviszonyoktól, valamint a víz átlátszóságától függően választom meg, hogy mennyire fényes, vagy matt támolygót, illetve körforgót használok.  A borongós, felhős időben, esetleg az enyhén zavaros vízben jöhetnek leginkább az ezüstösen csillogó modellek, amikor meg szikrázóan süt a nap, és a víz is kristálytiszta, akkor a tompább fényű, réz, fekete, vagy piros színű fémcsalikat használom nagy előszeretettel. Egyébként bármely csalin hatásos lehet egy kis piros szín.

A gumihal tetszett meg neki


Mindeniket szabadon engedtem, esélyt adok a szaporodásra, és a későbbi találkozásra

Harcos jószág

Őszi csendélet

Egy kis piros szín nem árt a csalin

A wobblerekkel a sekélyebb vizekben keresgélek halak után. No, nem azért, mert a mélyebb részeken egy-egy mélyretörő, vagy süllyedő modell nem lenne eredményes. Ami visszatart, hogy gyökerek, ágak rejtőznek a mélyben, vagy elhasznált autógumik, esetleg zsákok, vagy akár kabát - mert sajnos erre is van példa –, és ha beleakadna egy ritkán kapható, vagy borsosabb árú wobbler, akkor az fájdalmasan érintene.

Azt még így a végére hozzá kell tennem, hogy a Küküllőben lévő csukák zöme 2 kiló alatt van, - ritkán ugyan, de előkerül pár testesebb példány is -, de ha vigyázunk rájuk, nem viszünk haza minden halat, akkor jó eséllyel megnőhetnek akár 5-6 kilósra is, és ezesetben már igazán jó harcot vívhatunk velük.

Még nőnek…

…csak meg kell adni az esélyt


Fotók és szöveg: -Gothárd Ferenc Alpár-

Vissza

Hozzászólás - csak regisztrált felhasználóknak

Regisztráljon vagy jelentkezzen be.

#12014.11.06 20:40
redbaron
Hat a mogyorosi fixelok azthiszem hogy nem dobjak vissza,meg a betfalviak sem!

Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb