Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Pergetés

Elöző|1234|Következő

Fogjunk harcsát gumival – Tavasz

2016. Április 23. Szombat
Lassan egy éve, hogy szeretném a következő sorokat leírni, de hogy teljes legyen az anyag, még fognom kellett pár halat, hogy ne több éves fotókkal kelljen illusztrálnom a mondandómat. Szerencsére sikerült annyi bajszost fognom, hogy immár rendelkezésre áll a szükséges képanyag.
Az állóvízi gumis harcsákról ejtenék szót, mert sajnos nincs a közelünkben olyan folyóvíz, ahol eredménnyel lehetne harcsára plasztikcsalikkal horgászni. Állóvizek terén sem bővelkedünk, ahol jelentősebb harcsaállomány lenne jelen, de kettőt mindenképp megemlítenék. A vadvizek szerelmeseinek a bözödi, míg azoknak, akik nem idegenkednek a magántavaktól a rugonfalvi tó jöhet számításba. Bözödön legtöbbször az általános síkvízi tilalom húzza keresztül a tavaszi harcsázás esélyeit, így a magántavak maradnak a harcsakergetésre. Az idén korábban jött a tavasz, ezért volt lehetőségem üldözőbe venni Bözöd harcsáit is, de az a kaland egy másik írás témája lesz.

bővebben...

A szeszélyes Duna-delta

2015. November 12. Csütörtök
Az öreg folyó deltavidéke szinte mindig képes valami mást mutatni, mint amit várnál tőle. Ez nem mindig pozitív, néha a negatív arcát is megismerteti a látogatókkal. Tagadhatatlan, hogy az elmúlt 10-15 évhez képest szerényebb a halállománya, mint minden más természetes víznek, de ha elég talpraesettek vagyunk, akkor sikerül halszagúvá válnunk.


bővebben...

Késő őszi ragadozók Zeteváralján

2014. November 26. Szerda
Az ősz beálltával jön el az igazi műcsalis ragadozóhalas időszak. Elhúzódnak az apróbb halak, amelyek a táplálékot jelentik a csukák, süllők számára, és ilyenkor ők is elindulnak, hogy megkeressék a mindennapi betevőt. Ha szorgosan keresgélünk, ráakadhatunk azokra a helyekre, ahol kisebb-nagyobb csapatokba verődve megtaláljuk őket. Ezeknek a helyeknek a megtalálása sekélyebb tavakon, holtágakon viszonylag gyorsan megy, ahol a legmélyebb részek alig érik el a 4 métert. Viszont más a helyzet a nagyobb víztározókon, mint amilyen a zeteváraljai, ahol a maximális mélységek elérik a 20 métert is.

bővebben...

A Nagy-Küküllő csukái

2014. November 04. Kedd
Volt egy olyan időszak a Küküllő életében, amikor a csukáknak szinte teljesen nyoma veszett. Ha valaki fogott egy példányt, akkor legendaként keringett a hír hónapokig, évekig, hogy fogtak egy csukát valamelyik szakaszon. Az utóbbi években az állomány jelentősen kezdett feljavulni a folyamatos telepítéseknek köszönhetően. A populáció fellendüléséhez hozzájárult a vízinövényzet jelentős elszaporodása is. Hatalmas hínárszőnyegek alakultak ki a kis folyóban, amelyek búvóhelyet nyújtanak az ivadékok számára, így van lehetőségük elrejtőzni a kannibál fajtársak elől. Az a meglátásom, hogy akkor beszélhetünk stabil állományról, - legyen az bármely halfaj - amikor a horgászat végeztével nem az a kérdés merül fel, hogy fogtunk-e, hanem az, hogy hányat. Szerencsére a Küküllőn is kezd ilyen helyzet kialakulni.

bővebben...

Villámlátogatás a Duna-deltában

2014. Október 24. Péntek
Az elmúlt évek során, a Duna-deltás kalandjaimon valósággal átok ül. Vagy komoly hidegfrontot kapok, vagy a vízállás nem kedvező, vagy tombol a szél, de a legfőbb ok, hogy a kirándulásaim igen rövidre sikerülnek. Mire sikerül összeraknom a helyes receptet, hogy mit - mikor - hol, vagy kedvezőbbre fordul az időjárás, arra vége a históriának. A sors megint úgy hozta, hogy mindössze 3 napot volt alkalmam eltölteni az idén is az öreg folyó torkolatvidékén. A semmihez képest ez is valami, de aki szenvedélyes horgász, az tudja, hogy ennyi idő még arra sem elég, hogy a tüdőnket teleszívjuk az ottani levegővel.

bővebben...

Legyet a csukáknak

2014. Július 10. Csütörtök
A műlegyes csukázás nem egy új műfaj, régóta eredményesen használják azok a horgászok, akik legyes bottal szeretnének csukát fogni. Ha bele akarunk ugrani ebbe a műfajba, biza rendesen zsebbe kel nyúlni, ha meg szeretnénk vásárolni a hozzá való felszerelést. Egy normális minőségű legyezőbot, ami a nagy csalik dobásához, illetve a termetes halak fárasztásához szükséges, biza annyiba kerül, mint egy átlagos havi kereset, és még nem beszéltünk az orsóról, különböző zsinórokról. Itt sokan meg is torpannak, és hagyják a fenébe az egészet, amit meg is értek. Az első legyezőbottal fogott csukáimat én is kölcsönfelszereléssel ejtettem el, és azóta sem sikerült sajátra szert tennem, de a légy használatáról nem mondtam le teljesen.


bővebben...

Szezonnyitó

2014. Április 30. Szerda
Pont egy éve történt, hogy május elsején, a hegyi vizek szabadulásával elindultunk felkeresni a zeteváraljai tározó pisztrángjait. Laci és Szilárd kísért el, no meg a veterán gumicsónakom. Kissé akadozva bontakozott ki a dolog, ugyanis egy nagyon fontos kellék otthon maradt a nagy hévben, hogy végre horgászhatunk. A pumpa nem kiabált elég hangosan, így elfelejtettem bepakolni. A csónakba viszont valahogy levegőt kellett juttatni, hogy vízre tehessük. Szerencsére a második pumpa, amit a tóparton kölcsön kaptam megoldotta ezt a problémát, így már semmi akadálya nem volt, hogy a tükörsima vízfelszín egyhangúságát megtörjem az evezőcsapásokkal.bővebben...

A végső menet

2014. Április 05. Szombat
Nyakunkon volt a síkvízi horgász tilalom, már csak napok választottak el tőle, hogy a természetes vizek partján két hónapig csak zsebre tett kézzel lehessen sétálni. Attilával megragadtuk az alkalmat, hogy a célegyenesben még kicsit megpiszkáljuk a süllőket, méghozzá gumi csalikkal. A helyszín a zeteváraljai tározó volt. A döntés nem okozott bonyodalmat, hisz közelünkben ez az egyetlen lehetőség, ahol csónakból lehet horgászni, és eredményt is lehet elérni. Az időjárás is a pártunkat fogta, ugyanis ezekben a napokban viszonylag napsütéses idő uralkodott, habár a reggelek még igencsak fagyosak voltak, főleg abban a magasságban, ahol a tó található.bővebben...

Visszatérés a Duna-deltába III

2013. December 22. Vasárnap
A második nap is elérkezett, amit csónakkal a víz hátán tölthettem, sajnos egyben az utolsó is volt. Reggel az ablakon kitekintve szívderítő látvány fogadott. A ködfüggönyön áttörve pompázott a napkorong a megbarnult nádszálak felett. Elérkezett az én időm. Az időjárás már végre partner, és addig nem nyugszom, míg rá nem lelek a csukákra. A deltai tavak többnyire sekélyek, és napsütésben könnyen fel lehet fedezni a tiszta vízben megiramodó csukákat. Nincs más dolgom, csak lassan siklani a csónakkal, és ahol megpillantom az első megugró ordast, ott alaposan megdobálni a helyet, hisz ahol egy van, ott mindig akad még néhány.


bővebben...

Visszatérés a Duna-deltába II

2013. December 13. Péntek
Az éjszakai süllőzés után végre a nappali Deltát is fel akartam fedezni, de ezzel várnom kellett kicsit, míg megérkezik a segítség, és vízre tesszük a csónakokat. Addig is nem tétlenkedtem. A szállásunktól alig 50 méterre egy pofás kis csatornarendszer található, amiben mindig lehet valamit fogni pergetve. Egy marék apró gumicsalival, és a legfinomabb pergetőpálcámmal felszerelkezve siettem a csatorna partjára, hogy újabb élményekkel gazdagodjak. Ezúttal a rendelkezésemre álló időt a sügéreknek szenteltem, hisz ezek a kisebb testű rablók minden csatornában szép számmal vannak jelen, csupán meg kell találni, hogy merre bandáznak.


bővebben...
Elöző|1234|Következő

Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb