Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Fogjunk harcsát - Tavasz

Harcsázás 2015. Május 05. Kedd
Milyen egyszerűen hangzik, de sajnos mégsem az. Azonban, ha bizonyos körülményeket figyelembe veszünk, olykor sikerül leegyszerűsíteni a megfogásukat. Igaz, hogy sosem mehetünk biztosra, de ha a szerencsének mutatunk egy kis utat, akkor megvan minden esélyünk, hogy összenyálkázzuk magunkat. Időjárás, évszak, napszak, a helyes csali kiválasztása, mind hozzájárulnak a sikerünkhöz. Mint minden halfajnál, a harcsánál is nagyon fontos, hogy megismerjük szokásait, hogy tudjuk, mit, miért, mikor és hol.

Talán kezdjük azzal, hogy mikor érdemes elkezdeni harcsára horgászni. A legtöbben abban a tévedésben vannak, hogy a harcsákat csak nyáron lehet megfogni, mikor meleg a víz. Ez hibás. Vizenként változik, hogy mikor kezdenek aktívabban táplálkozni, de a jég olvadását követően nemsokkal már elhagyják a vermelő helyeket, és táplálék után erednek. Azért írtam, hogy vizenként változik, mert nagyobb folyóvizeken hamarabb megmozdulnak, mint a tavakon. Ezek a folyók legtöbbször be sem fagynak, vagy csak igen rövid időre. No, de most nem a folyóvízi harcsázásról szeretnék írni, ugyanis a környékünkön nincs említésre méltó folyó, amelyen érdemesnek tartom a harcsázást. Állóvizekben sem dúskálunk, amelyekben lenne jobb harcsaállomány, azonban a rugonfalvi tóval más a helyzet. Itt védik és megbecsülik a harcsát, így mikor időm engedi, itt próbálom horogra keríteni a bajszosokat. A bözödi tározó is számításba jöhetne, viszont a tavaszi harcsázást áthúzza az általános síkvízi tilalom. No, de térjünk vissza az első gondolatmenethez, hogy mikor kezdjünk harcsázni. Amint a víz hőmérséklete eléri a 6-7 Celsius fokot, máris támadhatunk. Egyetlen akadály lehet, az éjszakánként még beköszöntő fagyok. Ezt kissé kellemetlen a vízparton átvirrasztani, de ha vagyunk elég elszántak, akkor ezt is le lehet küzdeni. Tehát már akár márciusban, de áprilisban mindenképpen jó eséllyel pályázhatunk a harcsákra.

Márciusban már meg lehet fogni őket

Az idei év első harcsája

Hazamehet

Ha az időpont megvan, már csak a megfelelő csalit kell felkínálni nekik. Tapasztalatom szerint ebben az időszakban a harcsák legkedveltebb tápláléka a hal. Természetesen elfogyasztanak bármit, de az étlapjuk 70%-át halak alkotják. Ebből kiindulva logikusnak tűnik, hogy a horgon is halat kínáljunk fel. Sokan sokféle csalihalra esküsznek, én azt használom, ami éppen kéznél van, a lényeg, hogy bírja a horgon, ne pusztuljon el hamar. Természetesen az sem mellékes, hogy mozogjon. A lényeg, hogy nem kell kétségbe esni, ha nincs nagy bodorka kéznél, vagy esetleg darabosabb dévérkeszeg, jó a kárász is, a horgon is jól bírja, de már nagyobb naphallal, és sügérrel is fogtam harcsát. A tévhittel ellentétben nem zavarja, ha tüskés a háta.

Nem zavarja, ha a tápláléknak szúrós a hátuszonya, erre ékes példa a képen látható két durbincs is

Így ajánlott feltenni a csalihalat

A következő lényeges szempont, hogy milyen mély vízben horgászunk, milyen vízrétegben kínáljuk fel a csalihalat. Figyelembe kell venni az aktuális időjárást, mikor megválasztjuk a helyszínt. Ha napsütéses, meleg napokon akarunk horgászni, akkor a sekély vízben keresgéljünk. Méteres, vagy akár ennél sekélyebb vízben. Itt a csalihalat a vízoszlop feléig kell leengedni, vagy akár csak pár centire a felszín alatt is érdemes felkínálni, hogy mozgásával borzolja a felszínt. Amennyiben szeles időre számíthatunk éjszaka, akkor nem célszerű a felszínen tálalni a kishalat, ugyanis a folyamatos hullámzás kikészíti a csalihalat, valamint a harcsák sem szívesen táplálkoznak felszínről az erős hullámzásban.
Amennyiben holdvilágos éjszakákon próbálkozunk, akkor valamivel mélyebb vízben érdemes keresgélni. Tapasztalatom szerint ilyenkor kerülik a kisvizet, zavarja őket a holdfény. Esős, hideg időben is hasonlóan viselkednek, nem mennek ki a szélvizekre, a laposokra, ugyanis a táplálékhalak sincsenek ott. Azonban a rossz időt követően, ha kisüt a nap, akkor mozgalmas órákra számíthatunk. Nappal is megelevenednek, és már nem csak a mélyebb részeken, de a 1,5 -2 méteres vízben is aktívan táplálkoznak. Legutóbbi harcsázásom alkalmával is bizonyosságot nyert a napsugarak jótékony hatása.

Amint az időjárás melegebbre vált, nappal is foghatunk

Márciusban, mikor először a harcsák nyomába eredtem, nekem sajnos nem volt szerencsém napsütéses időben horgászni, esős, borongós időt kaptam, így a 2 méter körüli vizet fogtam vallatóra. A csalihalat nagyjából fél méterrel a fenék felett kínáltam fel. Ilyen időjárási viszonyok mellett nincs értelme felszínen várni a harcsát. Egész éjszaka esett az eső megállás nélkül, csupán reggel 5 óra körül állt el. Nem kellett sokat várnom, miután elcsendesedett az eső megfogtam az első harcsát. Második éjszaka is hasonló volt a helyzet, annyi különbséggel, hogy ezúttal délelőtt jelentkezett a következő harcsám. Dél körül kisütött a nap, viszont fújt a szél. Mivel fenékközelben voltak a kárászaim, nem kellett attól tartanom, hogy a hullámzás miatt elpusztulnak, viszont így legalább folyton mozgásra késztették őket a hullámokon bukdácsoló nagyméretű úszók. Kora délután meg is volt az első kapás, amit sajnos elpuskáztam, mert eltekeregtem a botok mellől, így csak két szerelék összegubancolása lett a jutalmam, és az ezzel járó bosszúság. Azonban a következő hal is még napvilágnál jelentkezett. Igaz, hogy a felhők megint előkerültek, de a szél csendesedett. Biztos voltam benne, hogy jó lesz az éjszakám is, ha nem gorombul be az időjárás ismét. Alig szürkült az ég alja ismét harcsám volt, és még időm sem volt rendesen elrendezni a dolgaimat a fogást követően már megvolt a következő is. Ennyivel be is kellett érnem, mert megint rázendített az eső, és csak reggel ált el. Amint elállt rögtön fogtam még egy harcsát, így reggel három hallal fotózkodhattam. Csupán egy kis napsütésre volt szükség és az utolsó 16 óra alatt 5 kapásom volt, amelyből 4 halat meg is fogtam. Ez is jelzi, hogy ha az időjárás egy kicsit a kegyeibe fogad kora tavasszal, igen jól szórakozhatunk a harcsákkal.

A napsütés előcsalta őket, és már délután aktívak voltak

Mehet is vissza

A kora esti órákban sem unatkoztam

Reggel megvolt a harmadik harcsám is

A kora esti és a reggeli termés

A két kisebb

Szerencsére ez a mozzanat kötelező a rugonfalvi tavon, így van remény, hogy marad máskorra is

A túra hala

Túl a 21 kilón

Megköszönöm a kalandot, majd elbúcsúzom

A különböző kishalas módszerekre nem tértem ki, hisz többféle is van, amit érdemes használni, legyen az bójás, spannolós, fenekező, vagy egyéb módszer. Volt, amelyről már korábbi írásaimban beszéltem, de mások is megtették már különböző weboldalakon, újságokban, könyvekben. Amúgy mindenkinek van kedvence, és azt alkalmazza, de talán majd egy más sorozatban leírok még néhányat részletesen.

Nem csak kishallal érdemes tavasszal próbálkozni, vagy egyéb természetes csalikkal, hanem pergetve is. Igaz, hogy eleinte a csalihalakkal több eredményt érünk el, mint a különböző műcsalikkal, de amint a víz hőfoka emelkedik és 10 Celsius fok fölött lesz, egyre több sikerünk lesz a műcsalikkal is, de erről majd a következő fejezetben írnék.


- Gothárd Ferenc Alpár-

Vissza

Hozzászólás - csak regisztrált felhasználóknak

Regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb