Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Fás-tóvallatás harcsaügyben - Aki a kicsit becsüli, a nagyot nem érdemli?

Harcsázás 2012. Május 08. Kedd

Békéscsaba határában 45 hektáron elterülő Fás-tó partján gyülekeztünk április 27-én. A környékről érkező, 2 fős csapatok - szám szerint 15 en­ -, sorban hozták a hajókat, mert a 43 órás harcsafogó verseny idejére kivételesen engedélyezték a használatát. A pergetés letiltva, és a 7-10 (!) méter átlagmélységű vízen, a korábbi eredmények is kuttyogatva születtek. Legutóbbi rendezvényen fogott, kis híján 60kg-os és több 10 kg körüli harcsa emléke jó versenyt ígért, hacsak a hírtelen jött kánikula be nem indítja a halak ívási ösztönét, mert akkor bármi megtörténhet. És meg is történt...

Már az első este mérlegeléshez sorakozók között akadt olyan csapat, aki 20 db harcsát hozott a vízről. Ez rendben is volna, csakhogy az egyedsúllyal nagy baj történt, ugyanis 30-40dkg körüli harcsaifjoncokból állt a teljes zsákmány. Erre senki sem számított, a rendezőség lányos zavarában villámgyorsan mérlegelt, és párnák között engedték vissza a tavaly született nemzedéket. A szabályokon változtatni már nem lehetett, így mindenkinél előkerültek a kímélő pontyzsákok, és a törődés elkerülése érdekében gyakrabban mérlegeltek a versenyzők. Egyetlen intelem sem hangzott el, mégis mindenki etikai felelősségének tudatában bánt a fogott hallal. Összesen 221 db (128.kg) halacska került horogra, de a féltő bánásmódnak köszönhetően egyetlen egy sem mutatta a hasát a verseny végén, a nádas szélen. A tó legendás 50-100 kg-os öregjei láthatatlanok maradtak végig, csupán 4-5 db 2 -3kg –os bajszos próbálta javítani az átlagsúlyt. A győztes Such András  -  Bauman Ferenc páros 83 db (45kg) harcsakölköt fogott. Kitartásuk, elhivatottságuk példaértékű.

Én, Kószó Imre csapattársammal egy csónakban álltam helyt a vasemberképzőn. Az általunk kikuttyogott 18 db harcsapundra csupán az 5. helyezéshez volt elegendő. A legnagyobb halunk 2,3kg-os lett. Arra pedig csak mi emlékszünk még sokáig, hogy az utolsó nap délelőtt másfél órán keresztül sikerült a csónak alatt tartanom egy általam 15-20 kg-osra taksált álomharcsát. Szépen reagált, beleszeretett, a kuttyogatóm hangjába, de fakanállal sem lehetett volna szájába erőltetni a mesterien felcsalizott horgot. Fél óra zaklatás után már személyes kapcsolatot éreztem a harcsám iránt, felismertem, a halradar képernyőjén megjelenő agresszív fordulásait, mélységváltásait. A hosszúra nyúlt előjáték során két alkalommal sikerült úgynevezett „bajszozás”-ig eljutnunk, de az érintéseket eredménytelen bevágás követte. Horgászatunk alatt 16 C-ról 20 C-ra emelkedett a vízhőmérséklet és ez csalhatta halamat felszíni régiókba.

Azért így is szép volt.
 

Tekintélyes vízfelület, és vízmélység fogadott bennünket

A tükörvíz jó kuttyogatást ígért

Úgy kopogott a víz, mint a jégeső

43 órát végigkuttyogatni komoly erőpróba

Halőri csendélet

A rákok is sokasodnak

Küld ide apádat...

A melegebb vízre felmozdultak a nagyok is, de nem ettek

Baráti a hangulat, összeszokott társaság

A kuttyogató nem fotoshoppos

Megvan a győztes

Elkezdődött az eredményhírdetés

A megérdemelt elismerés

A győztes Such András - Bauman Ferenc páros 83 db. (45kg) harcsakölköt fogott

 

Fotók: -Simon Ferenc-
Szöveg: -Csernák Zoltán-

 
Vissza

Hozzászólás - csak regisztrált felhasználóknak

Regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb