Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Téli küszködések

Finomszerelék 2013. Február 01. Péntek
  Már maga a cím olvasásán is rá lehet jönni, hogy miről is fog szólni ez a cikk, és ha tetszik a cím, nyugodtan dicsérhetnek, ha mégsem jönne be önöknek, akkor ne rám nézzenek furcsán, hisz Lukács Levente barátom volt az ötletgazda a címmel kapcsolatosan. De viccet félretéve, térjünk is vissza a horgászathoz, ehhez a szenvedélyhez, mely téli időszakban sem hagyja nyugton a megrögzött horgászt.
  Így történt ez most is, mikor Karácsony másnapján Levente barátom felhívott, hogy vallassuk meg az Oltot, hogy a pikkelyeseknél járt-e az angyal, mert ha nem, akkor viszünk nekik finom szúnyoglárvákat, csontikat, pinkiket és vékony, koleszterinmentes trágyagilisztákat. A hely adva volt, nem mesze a várostól egy híd lábánál, ahol a nyár folyamán elvégzett munkálatoknak köszönhetően (mederkotrás/szélesítés) egy nagy gödör jött létre. Itt a víz lelassul, és lassan kavarodik vissza egyik oldalon. Mi azon az oldalon horgásztunk ahol a víz visszafele kavargott. Az efelé "gübék" nyáron is tartanak halakat, de főlég télen érdemes őket vallatni, hisz a vermelő hallak húzódnak be a mélyebb és lassúbb vízfolyásokba.

A csíkszeredai horgászok csak „versenypályának” emlegetik ez a helyet,
rá lehet jönni miért!

  Persze az efféle helyeknek megvannak a hátrányai. Sokáig nem maradnak titokban a jó haltartó helyek, főleg ha még egy forgalmas autóút mellett helyezkedik el. De hát sok jó ember kis helyen is elfér alapon mi is "helyet foglaltunk" a már ott lévő horgászok körében.
Sokat nem kellett várni az első kapásra, amit egy sujtásos küsz produkált, a három darab ínycsiklandó szúnyoglárvára az apró horgon.

Azért a nagyapjának jobban örültem volna

Így van, ő már egy mosolyt azért megérdemel!
 

  Etetésre nem volt szükség, hisz a halak helyben voltak, nem kellett odacsalni őket. Kipróbáltuk az egész „csaliarzenált" ami nálunk volt. Vékony trágyagilisztával csak egy kis bodorkát tudtam kicsalni a mélyből, bár a jelen lévő horgászok erre a csalitípusra fogtak több szebb bodorkát is pár nappal korábban. Többször próbáltam horgon az egy darab pinkit hosszan feltűzve a horog szárra, megspékelve 1-2 szál szúnyoglárvával. Ha csak 2 darab pinkit tűztem a horogra, egyet felhúzva és egyet csüngősen, legtöbbször kis domolykók jelentkeztek, de ezek mind retúr méretűek voltak. A legfogósabbnak mégis a 3-4 darab szúnyoglárva bizonyult. Így csalizott végig Levente barátom, míg el nem fogytak a lárvái. Mikor elhasználta az enyémeket is, elérkezett az idő, hogy hazamenjünk. Ekkor már a nap is lemenőben volt és a levegő is kezdet lehűlni.

Ákos fiam is „beszált” egy rövid időre, és megfogta élete első nyúldomolykóját
 

  A zsákmány zömét a küszök alkották. Beugrott pár tenyeres bodorka és meglepetés halként a nyúldomolykó, melyet elsőre én sem tudtam hová sorolni. A többi horgász szilvaorrú keszegnek sorolta be, de nem hasonlított rá, ugyanis azt a fajt jól ismerem, hisz évekkel ezelőtt számtalan alkalommal fogtam Arad környékén a Marosban. Csak később derült fény rá, hogy milyen ritka hal akadt horgainkra. De hogy teljes legyen a kép az aznapi fogásról, meg kell említenem a fenékjáró küllőket és a fürge cselléket is.

Hát ő sem egy nagy bestia
 
  Nyáron legtöbbször figyelemre sem méltatjuk ezeknek az apróságoknak a horgászatát, sőt, mérgelődünk olyankor, mikor a horgunk végén kötnek ki, de így télvíz idején igazi kikapcsolódást tudnak nyújtani. Ahogy nekünk is tették azon a napon a pár órás horgászat alatt.

A véggyűrűt  elég gyakran kellet lepucolni a jégtől,
főleg a nap második szakaszában

  Érdekességnek megemlíteném, hogy a halak nem az aljzatón táplálkoztak. Kevés halat fogtam lehelyezett eresztékkel. Legtöbb kapás vízközt volt. Persze ne gondoljanak vehemens vagy erős kapásokra. Gyakran csak egy két "biccentés" volt látható az úszó mozgásán és utána nem történt semmi. Ilyenkor egy picit meg kellett emelni a szereléket, ép csak annyit hogy a csali meglebbenjen. Legtöbbször a hal újra jelentkezett egy újabb "biccentéssel", melyre egyből be kellett vágni.

A nap is lenyugvóban, mi sem maradtunk tovább

A zsákmány nagyja

Említenek pár adatot a felszerelésről. Én egy 4 méteres bolognai botot használtam, 0,14 főzsinórt és 0,10 előkét, horognak meg egy hosszúszárú, kimondottan szúnyoglárváknak való, 16-os méretűt kötöttem fel. És záróban leírom, hogy ha télen indulunk el horgászni, ne felejtsünk el melegen öltözködni, és itt hangsúlyoznám, hogy melegen és nem rétegesen, hogy ne tudjunk mozogni. Főleg a lábbeli legyen minőségi, hiszen alulról fázhatunk fel a leghamarabb. Ezt megelőzhetjük úgy is, hogy viszünk egy darab Polifoamot, vagy más kőnyű anyagot, melyről tudjuk, hogy jól szigetel, és azon fogunk állni horgászat közben. De improvizálhatunk is helyben, például ha kocsival vagyunk az egyik lábtörlőt használjuk fel erre a célra.


Kép és szöveg: -Újvári Krisztián-Róbert-


Vissza

Hozzászólás - csak regisztrált felhasználóknak

Regisztráljon vagy jelentkezzen be.

#52013.02.01 19:16
Zoltán
 Gratula. Te legalább egy hétre csillapítottad a horgászfüggőséged.
#42013.02.01 19:04
Ferenc
 Csak megjegyeztem, nem kötekedésnek véltem :)
#32013.02.01 18:56
Veres
Igyekesztem ugy meg nyilvanulni h ne kotekedes legyen belole remelem sikerult :)
#22013.02.01 18:54
Ferenc
 Néha a filmeknek is ugyanaz a címük, mégis más a tartalmuk :)
#12013.02.01 18:45
Veres
A cikk tetszet de a cimnek van egy regi otlet gazdaja :) 

http://www.horgaszat-vadaszat.ro/horgaszat/mesterfokon/teli-kuszkodes.html

Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb