Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Góbé a Dunán

Finomszerelék 2011. Augusztus 03. Szerda

Már régóta furdal a kíváncsiság, milyen is lehet a Dunán horgászni. Sok cikket olvastam már a halállományáról, fogási naplókról, de hogy személyesen is kipróbáljam, arra nem adatott lehetőség eddig. Nagyon sokszor jártam Budapesten, mikor tehettem ki is mentem a partra meglesni a horgászokat, de csak váratott magára ez a rég eltervezett horgászat.
Július elején egy ELTE által rendezett Jogász Konferenciára voltam hivatalos, amit 1 hetesre harangoztak be, így megszólalt bennem a kisördög, hogy most van itt az alkalom, most lemehetek a Dunára.

Mivel nem akartam sok cuccot cipelni, ellentétben a rakósbotos módszerrel, csak egy 5 méteres spiccbotot tettem be az autóba. Úgy gondoltam, milyen jó is lesz pár darab „pirkát” fogni a Dunából. Tudom, hogy hatalmas dévérek és márnák lakják a Dunát, de első találkozásomat a Folyóval, csak lightosabbnak terveztem.
Szóval vittem magammal a botot, még a zetelaki versenyről megmaradt 1 kiló sneciző etetőanyagot, 4-5 darab úszót, 12-es zsinórt, 14-es horgot. Szóval summa summárum nagyon kevés szereléket vittem, fölöslegesnek láttam egy csomó mindent cipelni.
Szombat délutánra terveztem be a horgászatot, pénteken meg a google-ben kikerestem a horgászüzletek listáját, hisz kukacot kell vásárolnom.
Szombat délelőtt egy kis dolgom akadt, így egy picit elfutott az idő is. Beütöm a gps-be a legközelebbi pecabolt címét, oda is vitt a kis ketyere, de úgy látszik a horgászbolt tulajdonosát is érintette a válság, az üzlet bezárt. Gyorsan beütök egy másik címet, irány a VIII-ik kerület, Blaha Lujza tér melletti kis üzlet a Népszinház utcában. Pontosan 13 óra 5 percre értem oda, persze, hogy 13 órakor zárt az üzlet. Mit is mondjak, picit felforrt az agyvizem, hisz engedély és kukac nélkül mit kezdek a Dunán. Még volt egy cím a kis noteszemben, szintén VIII kerület, Haller utca. Megérkezek 13 óra 15 percre, persze ez az üzlet is 13 órakor zárt, de ami biztató volt számomra, hogy a rácsra nem volt rátéve a lakat, azt sejtetve, hogy van valaki bent.
A sporik meg is jelentek, épp, hogy nem adtam fél liter oroszhegyi pálinkát ráadásként a kis kukacra meg az engedélyre. Apropó árak, a kukac ára megegyezik az itthoni árakkal, ami az engedélyt illeti 1500 forintba kerül a napijegy.
Végre van minden, mehetek horgászni. Az autót letettem a szállodánál, gondoltam, hogy könnyebb lesz villamossal közlekedni. Ez részben igaz is, hisz Budapest belvárosában elég nehéz parkolóhelyet találni, és nem is beszélve az óránkénti 6 lejes tarifáról.
Felpattantam a villamosra, gondoltam, ha már Budapesten horgászok, akkor milyen jól fog festeni, ha a Parlament lesz velem szembe.
 
 

Irány a Duna


A fa sajnos vetett rám némi árnyékot, de a háttérben azért jól látszik a Parlament

 

Az ötlet jó volt, csak kivitelezhetetlen, mert annyira meredek a part, hogy nincs ott kövezés és kb. egy 3 méter magas betonfal húzódik végig a rakparton.
Így gyalogosra vettem és lesétáltam a Szabadság híd budai hídfőjéig. Ott már kövezés volt a parton, a lépcsőn kényelmesen le lehet sétálni.
Volt egy idős horgász a feleségével, akik feedereztek, pár darab apróhalat fogva mindössze.
Megállok egy helyen, szép simán folyt a víz, bekeverem az etetőanyagot a zacskóban, felszerelem a botot. Úgy gondoltam elég lesz snecizni az 1 grammos úszó, ami később tévesnek bizonyult.
Rátérve a horgászatra, előttem úgy 3 méterre a víz kb. 2 méteres lehetett, hatalmas kövekkel az alján. 
Az előző cikkemben kitértem a vizek áramlására, folyására, na itt aztán sutba lehetett vetni mindenféle logikát. Őszintén bevallva ilyet még én se láttam, a part mellett 2-3 méteres sávban a víz visszafele folyt. Szóval bedobtam az úszót, és felfele kezdte vinni az áramlat, ugyanezt téve az etetőanyaggal is.
Ezzel nem is lett volna gond, de biza egy órás erőlködés után sem tudtam halat fogni, se kicsit se nagyot,se az alján, se vízközt, se a felszínen.
Gondolom érthető, hogy rég dédelgetett álmom a dunai horgászatról kezdett szétfoszlani, nem is tűnt már annyira csábítónak..
Ekkor odamentem a szomszéd horgászhoz, és tanácsot kértem tőle. Újra bebizonyosodott, hogy kérdő útját nem veszti. Az illető 30 méterrel fennebb küldött, hogy ott próbáljam meg.
Fel is mentem, ugyanaz volt a vízmélység, szintén fordított áramlat. Kezdtem etetni és megjött az első halacska, egy tarka géb személyében, amely egy szigorúan védett halfajta.
 
 

Védett halacska


Engem többnyire a halak érintettek

 

Szinte el is felejtettem beszélni a hajókról, amikből volt kicsi, volt nagy, volt olyan, amelyiken kemény rock szólt, volt, amelyiken megboldogult Jimmy nótázott. Miután elment egy nagyobb hajó, akkora hullámok lettek, hogy a lábam meg kellett emeljem, hogy ne legyen vizes.
Aztán beindultak a halak is, fogtam két csodás jászkeszeget, ami nagyon szép halacska.
 
 

Azért a kilátás sem volt utolsó


Jászkeszeget is fogtam


Fiatal bagolykeszeg

 

Fogtam vagy 20 darab snecit, ezeket a halakat a fenéktől kb. 20 cm magasságban foghattam.
Aztán szépen beállt az etetésem, minden 5. percben dobtam egy gombócot, és egymás után kezdtem fogni a bagolykeszegeket, nagyon kis virgonc halacskák. Ami érdekes, hogy a vízfolyással szembe jöttek a halak, az etetéstől kb. 3 méterre. Tehát érdemes figyelni a folyó mozgását, hisz horgászatunk sikere függhet tőle.

Végszóul csak annyit mondanék, hogy nagyon sok hal van a Dunán, aki jár Budapesten, annak tényleg megéri kipróbálni ezt a csodás folyót, hisz minden tekintetben másabb, mint a mi Küküllőnk.


Fotók és szöveg: -Tamás György-

 Vissza

Hozzászólás - csak regisztrált felhasználóknak

Regisztráljon vagy jelentkezzen be.

#22011.08.10 13:22
LukácsLevi
S hej hej, helyesírás :)
#12011.08.07 12:53
apo
Kedves Góbé,
ha legközelebb Bp. környékén a Dunán szeretnél egyet pecázni, bátran keress meg email-ban és segítek az elkőkészületben és a helyválasztásban. 
A Duna ahogy errefelé mondják 'nem egyszerű pálya...'
A parton az öregeket érdemes figyelni, ők sok évtizedes tapasztalat alapján tudják, a meder melyik részére állnak be a halak.

Az írásod remekül adja vissza a hely hangulatát.

üdv, apó

Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb