Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Finomszerelékkel a zetelaki gátnál

Finomszerelék 2011. Július 25. Hétfő

Írásom egy picit elüt a megszokottaktól, hisz én nem a pergetés, legyezés mikéntjét próbálom boncolgatni, hanem inkább egy kicsit futurisztikus módszerrel próbálom a halakat a horogra csalni.
Miért is futurisztikus a rakósbotozás? Talán azért, mert hozzá kell egy láda, amin ül az ember, és mikor kipakol a partra, a többi horgász úgy nézi, mintha az űrből pottyant volna le. Van még egy fontos kelléke a rakósbotozásnak, a láda mellett, a hosszúnyelű merítő, hisz a fárasztás végén valamivel ki kell emelnünk a halat, és ezt a bot biztonságát is figyelembe véve, az átlagosnál hosszabb merítőháló nyéllel lehet megoldani.

Nagyon szeretem ezt a módszert, hisz pontosan meg lehet vele horgászni az etetést, pontos csalivezetést tesz lehetővé. A rakózás tán egyetlen komoly ellensége az a viharos széllökés, hisz a 11 olykor 13 méteres botot, ilyen körülmények közt elég nehéz tartani.
Egy kicsit talán térjünk ki a technikai lényegére. Egy 11- 13 méteres toldós botról beszélünk, melynek első két botrészébe erőgumi található, amely hatszorosára nyúlik a hosszának erő hatására. Ez a gumi fő feladatköre, hogy kifárassza a horogra akadt halat. Különböző gumiméretek vannak, de ezzel és a bot összeszerelésével nem akarom untatni a kedves olvasót.
Ami nagyon fontos, hogy a bot spicce az úszótól mindössze 60 cm-re van, ezáltal mindig pontosan az etetésen tudunk horgászni.

 

A rakózáshoz szükséges kellékek


Visszatérve horgászatomhoz, az idén sikerült ezzel a módszerrel több paducot is fogni, így nagyon vártam már, hogy újra a zetelaki gátnál lehessek.
Horgászhelyemen a parttól 11 méterre, a vízmélység kb. három méteres lehet.
Szerelékem nagyon egyszerű, amely egy 2 gramos úszóból áll, a hozzá megfelelő ólmozással, majd alul egy forgó található, amibe befűztem a 12-es előkére kötött horgot.
A forgó szerepére egy picit kitérve, azért is annyira fontos, mert a csalim csontkukac lesz, és horgászat közben, úgy matchel, feederrel, vagy épp rakóssal, a horgon levő csonti megsodorja a damilt, ami előbb utóbb gubancolódáshoz vezet.
A nagyhalas zetelaki horgászathoz elengedhetetlen a csonti, amelynek egy részét beleteszem az alapozó etetésbe, a többit felhasználom a ráetetésben és a csúzlizásnál.
Nem térek ki az etetőanyagok márkájára, hisz ez nem a reklám helyre, de azt szeretném megemlíteni, hogy vigyázzunk arra, hogy az etetőanyagban, amit vásárolunk, ne legyen őrölt napraforgó mag, mert annak a héja liftezni fog, nagyobb a felhajtóereje, mint az etetőanyag többi részének, és akarva-akaratlanul odacsaljuk a snecit, amit jobb azért elkerülni, ha már nagytestű halakra próbálkozunk.
Horgászat megkezdésekor 7-10 db. kemény gombócot szoktam bedobni. Fontosnak tartom, hogy az alapozó etetésbe sok csontit ne tegyünk, mert ezek szétrúgják a gombócokat, jobb inkább a ráetetéskor betenni a csontit.

 

Ezzel bolondítottam a halakat


A zetelaki tározónál nagyon érdekes a vízmozgás. Állóvízről beszélünk tulajdonképpen, de valójában egy víz sem áll, mind áramlik. Kifejezetten érdekes megfigyelni, hogy a tározónál, ha fúj a szél, az lentről felfele, vagyis a gáttól a színpad fele viszi szerelékünket.
Este mikor elcsendesül a szél, erőteljes áramlat van a gát fele, persze, hisz folyik ki a víz.
Ezen apró kis dolgok nagyon befolyásolhatják horgászatunk eredményességet, hisz sokszor a halak az etetéstől úgy 2 méterre táplálkoznak, ott állt be az etetés, és itt kell figyelembe vennünk az áramlatokat. Nekem is ezt kellett tennem a domolykókkal és paducokkal.
Érdekes módon a kárászok ültek rá elsőnek az etetésre, és látványos emelős kapással jelentkeztek.
Apropó emelős kapás, ez a kapástípus akkor szokott bekövetkezni, hogyha mélyebben horgászunk, mint ahol a halak vannak, ilyenkor a hal megemeli az ólmozást, és ebből kifolyólag az úszó kibukkan a vízből.

A horgászatra szánt idő hamar elröpült, mint mindig, de e kevés idő alatt is a gát újra bebizonyította varázsát, színes halfaunáját, hisz akadt a horgomra: sügér, domolykó, kárász, sneci, és természetesen paduc is.
A horgászat után, mint általában, a halak visszakerültek a vízbe, hogy legközelebb újra emelgethessék az úszómat.

 

A sügérek mindig az elsők


Ilyen paducok is laknak a tározóban


Néhány kárász és domi, amit megtartottam a fotózásra
 


Fotók és szöveg: -Tamás György-


 
Vissza

Hozzászólás - csak regisztrált felhasználóknak

Regisztráljon vagy jelentkezzen be.

#32011.07.26 14:58
Ferenc
Majd lessz jobb is
#22011.07.25 22:41
macika
 az első cikk és jó lett
#12011.07.25 16:30
Oszi
a cikk nagyon jo es tanulsagos,gratula,az utolso foto a halakrol a vedrbe nem kellett volna.

Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb