Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Pompom kalandjai

Feeder 2016. Március 15. Kedd
A rugonfalvi tónál járunk, a naptár február utolsó napjait mutatja. Nem lékhorgászni készülünk, hisz már a sekélyebb tavakról elment a jég, és, habár lassan, de a víz hőfoka emelkedőre váltott. Benzár Zsolt a hideg ellenére az idén már több pontyot is fogott, ezért elkísértem egy délutáni horgászatra, hogy fotókkal támasszam alá a fogási eredményeket. No meg persze, hogy egy kis bepillantást nyújtsak a módszerbe, csalikba, amivel Zsolt kapásra készteti a halakat.

Feeder botokat készített össze Zsolt a horgászatra. Fonott dobóelőkét kötött, mivel a távoli dobások szükségesnek bizonyultak. A pontyok mintegy 70-80 méterre mutatták magukat a parttól, ezt a rész készült meghorgászni. A végszereléket method kosár képezte, ami egy rövid előkére kötött 8-as szakáll nélküli horogban végződött. A szakáll nélküli horgok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és néhol már a versenyeken mást nem is szabad használni. A horog mellé a csalitüskére method pelletek kerültek. Mindkét botra más-más ízesítésben.

Speciális ütköző, amibe az előkét is be lehet csatlakoztatni

Szakáll nélküli horog, két szem pellettel csalizva

Bevetésre kész

A bedobást követően nem kellett sokat várni az első kapásra. Még a második botot fel sem szerelte Zsolt, máris hajlott a korábban bedobott bot spicce. Kissé félénken, kissé lassan, de szép ívben görbült, jelezvén, hogy valaki viszi a horgot. Az akasztás azonban nem járt sikerrel. Valamit morgott a bajsza alatt Zsolt, majd újradobta a szereléket. Immár mindkét bot beélesített állapotban várta a halak érdeklődését. Nem kellett sokáig türelmetlenkedni, hajlott az egyik feeder spicce. Az akasztás sikeres volt, azonban nem a várt ponty védekezett, hanem egy dévér. Gyorsan mehetett vissza a hal is, és a horog is a vízbe. A kapások nem maradtak abba, hanem gyakoribbá váltak, de ponty helyett továbbra is csak dévérek kóstolgatták a csalit, így változtatni kellett, ha nagyobb halat kívántunk fotózni. A Korábbi napokban a method pellet eredményezte a pontyokat, most viszont a dévérek jelenléte átírta a történetet.

Pontyra vártunk, de dévérek jöttek

A szakáll nélküli horog jól tartotta a halat

Egyértelműen a csalicsere vezethetett megoldáshoz. Zsolt az újdonságnak számító pompom csaliját vette elő, ettől remélte a sikert. A csali egy bojtra, azaz pompomra emlékeztet, innen ered a neve is. Egy igen érdekes csaliról van szó. Az anyaga a vattaszivacshoz hasonló, de ugyanakkor megőrzi a bojt formáját, nem torzul el, valamint ami igen fontos, hogy jól tart a horgon és a csalitüskén is egyaránt. Az anyaga végett a halak sem csipegetik el, azonban mégis puha állaga van. Folyékony aromába vannak beáztatva a pompomok, ami igen sűrű, zselés jellegű és igen intenzív, ez kifejezetten hatásos a hideg vízben is. Tehát a csalit, ha jellemezni kéne röviden, akkor egy aroma bombának lehetne leírni. Folyamatosan oldódnak ki belőle az illatok a vízben, állandó csalogató hatást biztosítva. A pompom jól kombinálható különböző lebegő csalikkal is, ugyanis önmagában nem lebeg, és most pont erre volt szükség, hogy pontyot lássunk.

A pompom csali

Tálalva

Míg a kapásra vártunk, továbbra is a csali körül jártak a gondolataim. Zsolt már a tavalyi évben mutatta a találmányát, de mivel a békéshalak ritkábban foglalkoztatnak, akkor nem merültem bele különösebben. Egy olyan csaliról van szó, ami sosem ázik le, sosem fogy el a horogról. Puha állaga miatt az óvatosabb halakban sem kelt gyanút. Önmagában is igen nagyszerű, de szinte bármilyen más csalival jól társítható, legyen az pellet, kukorica, bojli, ha azt szeretnénk elérni, hogy még intenzívebb legyen az ízhatás a horgon. Ha úgy ítéljük, hogy jelentősen veszített az aromájából, akkor elég csak visszatenni a dobozba, és ismét teleszívja magát. Természetesen több színben és ízben is kapható. Hasznos tipp, dippelő csipesz használatával célszerű horogra, vagy csalitüskére tűzni, így nem préselünk ki belőle egy csepp aromát sem, és nem lesz illatos a kezünk sem.
Amíg a pompom különböző tulajdonságairól elmélkedtem, addig élőben is bizonyított a csali. Kapás volt, és ezúttal nem dévért, hanem az óhajtott pontyot vezetgette Zsolt a háló irányába. Egy szép, egészséges tükörponty volt a bojt csali aznapi első áldozata.

Végre ponty


A fokhagymás pompom áldozata


Még egy pontyot sikerült aznap szákba terelnie Zsoltnak, ami jó eredmény volt így február végén, főleg, hogy az időjárás is kezdett romlani. Bármilyen meglepő, végig azok a csalik voltak feltéve a horgászat végéig, és közben még aromába sem mártotta őket, viszont a horgászat végeztével, még igen-igen jól érződött rajtuk az illat. Véleményem szerint egy új csemegével gyarapodott a békéshalas horgászat palettája. Remélem, hogy Zsolt nem áll le a csali fejlesztésével, és hamarosan nagyobb méretben is forgalomba kerül.

A második bajszos-Gothárd Ferenc Alpár-

 
 Vissza

Hozzászólás - csak regisztrált felhasználóknak

Regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb