Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Feederbottal a zeteváraljai tározónál

Feeder 2015. Július 28. Kedd
Változnak az idők, ahogy a horgászmódszerek is, és ahhoz, hogy eredményesek legyünk, nekünk is tartani kell a lépést a változással. Lejártak azok az idők, amikor egy kiló puliszkával kimentünk horgászni, bedobtuk, és a nap végén ki kellett piszkálni az etetőkosárból a betonkemény puliszkát, mert a halak képtelenek voltak kienni, viszont így is volt fogás. Most is ezt erőltetik a legtöbben, nem újítanak és csodálkoznak, hogy keveset fognak.  Eltökéltem, hogy bebizonyítom, hogy igenis lehet eredményesen horgászni a zeteváraljai tó békéshal állományára. Nem akartam a mindentudó színében tetszelegni, ezért kerestem egy olyan horgászt, aki otthon van a békéshalazásban, hogy hitelesebb legyen a történet. Benzár Zsolt éppen megfelelő személy volt egy ilyen feladatra, mivel gyakorolnia is kellett a Feeder VB döntőre, így készségesen vállalta a halfogó szerepét.

A horgászat idejét délutánra időzítettük, hisz a legtöbb embernek ekkor van lehetősége kimenni a vízpartra. Tehát próbáltunk az átlagoshoz igazodni, hogy a bizonyítás minél valósabb legyen. Zsolt 2 kilogramm etetőanyagot készített elő a Benzar Mix családból a „szilvaorrú – paduc” típusból, ami egy parmezán sajtos ízesítésű etetőanyag. Ehhez 25 deka csontit és 1 doboz csemegekukoricát kevert. Kicsit pesszimista voltam a mennyiséget illetően, amit szóvá is tettem Zsoltnak, de megnyugtatott, hogy a tervezett 5 órás horgászathoz ez bőven elegendő.

A kaja

Egyetlen feederbotot szerelt fel. A szerelékre is érdemes kitérni, hisz ezen is sok múlik, nem csak az etetőanyagon. Az orsóra vékony 0,10-es jó minőségű fonott zsinór került, amihez mintegy két bothossznyi 0,25-ös monofil dobóelőkét kötött, majd jött a kosár, és természetesen a horogelőke, ami adott esetben 1 méter – 1,5 méter körül változott. A dobóelőkének volt nyúlása, így minden terhelés nem az előkére ment, és a köveken, gyökereken való súrlódást is jobban bírta, mint a vékony fonott. A horogelőke vastagsága 0,15-ös volt, és egy jó minőségű forgóval volt a dobóelőkéhez kötve. A fonott zsinórra azért volt szükség, mert nincs nyúlása, és jobban jelzi a kapást, valamint az áramlatok sem kapaszkodnak bele annyira, hisz vékony, és természetesen dobni is egyszerűbb vele. A parttól mintegy 30-40 méterre keresett egy medertörést Zsolt, amit ólommal tapogatott le. Miután megvolt a törés pontos helye, a zsinórt beakasztotta az orsó dobján található klipszbe, így mindig pontosan ugyanazt a távolságot tudta meghorgászni, ami azért fontos, hogy az etetőanyag egy helyre érkezzen végig a horgászat alatt. Az ólmot lecserélte a feederkosárra, és kezdődhetett a horgászat. Első lépésként mintegy 15-20 kosárnyi etetőanyagot bedobált, alapozó etetés gyanánt, majd ezt követően kötötte fel a horgot, és csalizott. A horogra csonti vagy kukorica került, ezeket cserélgette, vagy kombinálta egymással. 2-3 percnél nem várt többet, ha volt kapás, ha nem. Ez azért volt lényeges, mert így folyamatos volt az etetőanyag utánpótlás, és ha esetlegesen visszaakadt a horog a kosárra, vagy az előke gubancolódott, akkor nem ült órákig a feltekeredett végszerelék mellett. A botot csak a spicc környékén tette bottámasztóra a nyelét a combjára helyezte, és folyamatosan kézben tartotta, így a legapróbb kapásra is rögtön reagálhatott.

A kosár kész a bevetésre

Az első halak hamar megérkeztek, amelyek többnyire bodorkák és dévérek voltak. Egy kérésem volt, annak ellenére, hogy a horgászat végén az összes halat visszaengedi, csak a méretkorlátozást meghaladó példányokat tegye a haltartóba, hisz így hiteles az eredmény, ugyanis azt akartuk bemutatni, hogy elvihető méretű halból meg lehet fogni a napi megengedett mennyiséget. A tó békéshal faunájából szinte mindenikből akadt a horogra, volt dévér, bodorka, domolykó, küsz, paduc, tehát elég színes volt a teríték. A paducok és domolykók igen agresszíven harcoltak, hisz ők voltak a legnagyobbak is, olykor az 1 kilogrammot is megközelítette egy-egy példány. Akadtak nagyobb egyedek is, de sikerült eltépniük az előkét.

Paducok is jöttek

Nem is kicsik

Sneci is akadt,…

…valamint ilyen szép bodorkák

Végig egy bottal horgászott

Az 5 órás horgászat eredménye, 13 kiló méretes hal összesen

Mind vissza is mentek

Akik ezek után is úgy érzik, hogy nem lehet halat fogni a víztározónál, azokat nem fogom tudni soha meggyőzni. Hogy bizonyítsam, nem csak a többszörös országos bajnokok képesek halat fogni, hanem egyszerű halandók is, egy héttel a horgászatot követően én is feederbotot ragadtam, és hasonló szerelékkel, mint Zsolt célba vettem a békés halakat. Noha szerényebb eredménnyel zártam, de még így is közel 7 kiló méretes halat sikerült összehorgásznom néhány óra alatt.

Nem csak a versenyhorgászok érhetnek el sikert,
csupán nyitottnak kell lenni az újításokra

Még több fotóért látogass IDE.

Benzár Zsolttal kapcsolatosan megemlíteném, hogy a tavalyi Feeder VB-vel ellentétben az idén nem sikerült kiemelkedőt alkotnia, tisztességesen helytállt. Viszont a július 25.-26. között megrendezett Klub VB-n Szlovákiában az AVPS Tarnava Energo Team csapattal az előkelő IV. helyet szerezték meg, amire 1967 óta nem volt példa. Zsolt nem csak csapatkapitányként, hanem két szektor 2-es eredménnyel segítette a csapatot. Gratulálunk!


-Gothárd Ferenc Alpár-

Vissza

Hozzászólás - csak regisztrált felhasználóknak

Regisztráljon vagy jelentkezzen be.

#12015.08.10 10:08
mzoltan
Nagyon szep fogasok, engem meggyoztetek :)

Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb