Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Rekordok hétvégéje

Bojlizás 2011. Június 13. Hétfő

A júniusi időjárás már-már kezd hasonlítani a nyári időjárásra, ezért horgászcimborámmal, Bakos Karcsival elhatároztuk, hogy meglátogatjuk a Horgeşt -i 41 hektáros tavat, ahová sok szép horgászemlék fűzött eddig is. A munkahelyemről szabadságot vettem ki az előre lefoglalt időpontra, mivel csak ajánlással, vagy előre bejelentkezve lehet horgászni a tavon. Az indulásra tervezett nap csütörtökre esett, az autót roskadásig megpakoltuk horgászcuccainkkal és elindultunk Baco irányába. A 3 órás út gyorsan eltelt, forogtak a kerekek rendesen. Elég szeles idő fogadott minket a vízparton, de ez nem zavart. Az autó tartalmát hamar kiürítettük, és nekiláttunk a táborunk felállításának. Az előkészületek folytatódtak az etetőanyag összeállításával. Az otthon belocsolt pelletek, bojlik a vödörbe kerültek, ebből készítettük a gombócokat. A pontyoknak szánt kaját a jónak vélt helyre katapultoztuk. Az etetés után természetesen a szerelékeket állítottuk össze, majd bedobtunk, hogy fogjunk is valamit.

Az első kapásra a délutáni órákig kellett várnunk. A hal erőszakos húzására nyomban a bot mellé ugrottam és bevágtam. Az akasztás után nagy ellenállást éreztem, lehúzott vagy 10 méter damilt. A fárasztás első perceit egyedül izgultam végig, mivel Karcsi távol volt… Elment a csónak után, amit az őr bocsátott rendelkezésünkre, mert szerette volna behúzni a szerelékeit. Ő a távoli pontban bízott, mert az előző este onnan fogtak szép halakat. Amint visszaért a botokhoz számára is világossá vált, hogy nem egy átlagos hallal küzdök, és próbált biztatgatni, közben együtt izgultunk, hogy el ne menjen a hal. Eltelt vagy 10 perc mire először a part közelébe tudtam húzni, de az első pipáztatásra újra erőt gyűjtött és ismételten a mély víz felé vette az irányt. Mikor először megláttuk teljes méreteit, rögvest tíz felettinek saccoltuk. Az első szákolási kísérletnél újra összeszedte erejét és lehúzott pár méter zsinórt, kezdhettem elölről a huzavonát. A második merítés már jól sikerült, a hal a hálóba csusszant végre. Közös erővel emeltük a partra, majd fektettük a pontymatracra. Nagyon boldog voltam, jókora méretével azt sugallta, hogy új személyes rekordom lesz, és amint a mérlegeléskor kiderült, valóban az eddigi legnagyobb pontyom akadt horogra a maga 15,50 kilogrammos súlyával. A fárasztás közben a tó adminisztrátora is a helyszínre érkezett, és együtt végeztük el a mérlegelést, illetve a már-már kötelezővé vált fotókat. Ezután lefertőtlenítettük a horog ütötte sebet és visszaadtuk a tónak. A sikeres akció, no és persze az új rekordom örömére, koccintottunk egy pohár pálinkával és reménykedtünk, hogy akad még nagyobb hal is a túránk alatt. A nagy fogáson feltüzelve friss bojlit fűztem a hajszálelőkére, majd bedobtam, jöhetett az új kapás.

 

Az akadás rendben van

Egyéni rekordomat jelentő pontyommal

Látkép a tóra


Ezek után Karcsi szerelékeire is sor került, elkezdtük behúzni, úgy 150-170 méterre a mérnök segítségével, mivel váltig állította, hogy előző napon ő onnan fogott nagyobb példányokat. Az este hamar eltelt, csak egy-egy csipogás jelezte, hogy halak tartózkodnak a horgok közelében. Az éjszaka folyamán viharos szelünk támadt, még az eső is eleredt. Éjfél tájt Karcsi kapásjelzői feléledtek, a behúzott szerelékeket egymás után kezdték húzni a halak. Igaz, hogy ezek a halak nem voltak nagy példányok, de örvendtünk, hogy ízlik nekik a csali. Ezzel a kapássorozattal le is járt a dolog, reggelig csend volt.

 

Volt egy kis kapásszünet
  

A hajnali kapásban bízva én már pirkadatkor talpon voltam, a botjaimat is újra dobáltam, de csak a kárászok húzták a bojlit. Nagy egyedszámban találhatóak a tóban, nem kis aggodalmat okozva, a dupla bojlinak is nekimennek. Ahogy a nap sugarai átbuktak a szemben lévő dombok felett, mi már az etetés előkészítésén dolgoztunk. 6 órakor a gombócok csobbantak is a vízben. Az etetés után egy óra sem telt el és Karcsi jelzője eszeveszett csipogásba kezdett, de ő sem volt rest, a bot mellett termett és bevágott. Kezdődhettek a fárasztás izgalmas percei.
A fárasztás során azt gondoltuk, hogy egy amur akadt a horogra, mert a part felé igyekezett, majd mikor a part közelébe ért, megbokrosodott, új erőre kapott és a tó közepét célozta meg. Ekkor tudatosult bennünk, hogy a tegnapi halnál nagyobb akadt a horogra. Csak a szákolás előtt vettük tudomásul, hogy ponty van a horgon, és valószínűleg veri súlyban az egy nappal korábban fogott halamat. Sejtésünk a mérlegeléskor be is bizonyosodott. Megvártuk, míg a mérnök megérkezik, együtt szerettük volna mérlegelni, majd fotózni a halat. A mázsáláskor kiderült, hogy a hal pontos súlya 16,70 kilogramm, ezzel Karcsi is új személyes rekordot állított fel.

 

Karcsi is rekordot döntött

Az alaptábor

A nap folyamán barátomnál jelentkezett pár darab kisebb amur, az én bevetett szerelékeimre azonban csak kárászok akadtak, de nem kis létszámban. Az utolsó este már csak két halat adott. Fogtam egy 6 kilogramm körüli tükörpontyot, Karcsi meg egy 3,50 kilogrammosat. Reggelre az időjárás is megjámborodott, a szél is elcsitult (először az ottlétünk alatt), a napsugarak melegénél a halak eszeveszett ugrálásba kezdtek. A jó idő ellenére jobb hal nélkül úsztuk meg a finisht, csak a kárászok húzogattak. Amint a nap leszárította a harmatot a sátrunkról pakolászni kezdtünk. A pakolás mindig nehezemre esik, hisz ott kell hagynunk a horgászhelyet,  vissza kell állni a megszokott kerékvágásba és várni, hogy mikor lesz megint időnk egy újabb horgászatra.

 

Az éjszakai hatos

Hajnalodik, és a szél is megszelídült

A túra utolsó napkeltéje

Lassan halad a pakolás, de menni kell


A túránk jól sikerült, igaz nem fogtunk sok halat, de mindketten megfogtuk az eddigi legnagyobb halainkat, és nem utolsó sorban jól szórakoztunk. Úgy döntöttünk, hogy a közeljövőben még visszatérünk a tóra újabb rekordkísérleti szándékkal.


Fotók és szöveg: -Máthé Levente-

 
Vissza

Hozzászólás - csak regisztrált felhasználóknak

Regisztráljon vagy jelentkezzen be.

#22013.03.13 22:33
zakyszabi
Jo estét kivánok mindenkinek.

Tudom, hogy ez a cikk már elég régi, de érdeklődni szeretnék, hogy valaki nem-e tudja hogy most milyen állapotban van ez a tó??? Ki rendezi? Mik a feltételek? Tudom hogy Florin Albu már nemrendezi igy érdekelne hogy valyon megmaradt a hal állomány vagy lehorgászták h tönkrement vagy még lehet csodálatos horgászélményben része az odalátogatónak???

Aki tud választ adni nagyon megköszöném.
#12011.06.14 00:26
dakk
Gratula

Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb