Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Ponty, ponty, és még több ponty

Bojlizás 2011. Május 27. Péntek

Korán reggel telefoncsörgés ütötte meg a fülemet. Általában, ha ilyen korai időpontban hívnak, az nem jelent sok jót, vagy valami sürgős dolgot kell megoldanom, vagy olyan híreket kapok, ami átrendezi az egész napomat. Nos, ezúttal teljesen másképp volt. Levente hívott, hogy Árpival az éjszaka folyamán fogtak néhány jobb pontyot Rugonfalván, és van köztük egy szép is. Az én érintettségem abban nyilvánult meg, hogy fotógép nélkül voltak, és nekem kellett megörökíteni a halakat. Rögtön nem tudtam menni, mert akadt némi tennivalóm, de dél körül sikerült elindulnom a helyszínre. Természetesen, ha már víz közelébe kerülök, úgy terveztem, hogy maradok én is éjszakára, ezért bedobáltam az autóba néhány doboz műcsalit és pár darab pergető botot.

Fél óra alatt kényelmesen a helyszínre értem. A halak a nádas árnyékában, jókora pontyzsákokban várták a fotózás pillanatát. Mondanom sem kell, hogy én is kíváncsi voltam, hogy a fiúk - rögtön az első éjszakájukon - milyen halakkal találkoztak.
Nem kellett sokáig furdaljon a kíváncsiság, hamarosan a matracra kerültek a pikkelyesek. A készülődés közben elújságolták, hogy éjjel 3 óráig egyetlen kapásuk sem akadt, ekkor jelentkezett az első hal oldódó bojlira, ami egyben a legnagyobb volt. Reggelig szintén csendben voltak a kapásjelzők. A napkelte után azonban elkezdtek táplálkozni a halak, és délig még négy darabot sikerült fogniuk, amelyek 4 és 6 kiló közt voltak. A csali természetesen a jól bevált bojli volt, hisz barátaim a nagyobb példányokra fenték a horgaikat.
 

Lassan előkerül az első pontyzsák tartalma

A második zsák is kiürül

Az első és egyben legnagyobb hal

Majd’ 10 kilós csodás barna ponty

Mindjárt elmehet

Nőj még nagyobbra!

A sebek fertőtlenítése kötelező mozzanat

Következhet a pózolás…

…majd irány haza
 

Az utolsó hal is búcsút intett a farkával, a feladatom egyelőre lezárult, barátaimon volt a sor, hogy újabb fotóalanyt tereljenek partra. Közben előszedtem a kedvenceimet és felkészítettem az éjszakára. A délután még előttünk állt, de a nagy meleg miatt felesleges erőfeszítésnek tűnt a pergetés, ezért Leventével a feederbotok mellé kuporodtam. Két órát strázsálhattunk, aminek az eredményeként két kisebb pontyot és egy jobb kárászt tereltünk partra, de ezek elmaradtak a korábbi bojlival fogott halaktól, hamar rá is untunk az „apróságokra”. Visszamentünk a „nagyhalas” botokhoz. Árpi a távollétünk alatt fogott két darab halat, de mivel ezek is 3 kiló alatt voltak, azonnal el is engedte őket. Úgy tűnt, hogy a délután a kisebb halaké. Ezt pillanatokon belül megcáfolta két ponty, amelyek ugyan nem voltak óriások, de nem a 2-2,5 kilós kategóriából, hanem jóval 4 felett voltak. A dolog érdekessége, hogy ezek a 4-5 kilós pontyok mennyire jó kondinak örvendtek. Rendesen tépték a botot, amíg meg nem pillantottuk őket, meg voltunk győződve, hogy termetesebb példányok küzdenek a horgon. Húzták a zsinórt derekasan, nem akartak a felszínre bukkanni, kerülgették a csutakokat, igazán kitűnő harcosoknak bizonyultak.

Vajon ki lesz az erősebb?

Egy izmos tükrös az ellenfél

Becsülettel harcolt

Magas hátával olyan, mint Quasimodo

Természetesen elmehet

Immár a saját közegében

Egy újabb harcos

Tökéletes akadás

Ő is megérdemli a fotózást

A késő délutáni időszak csendben telt, nyomott volt a levegő, érződött, hogy valami nem stimmel. 7 óra fele az esti etetést megejtették barátaim, majd a szerelékeket is újra dobálták, hogy a kora esti órákban megmozduló halakat, már a terülj-terülj asztal várja. Szerencsére időben végeztek az újracsalizással, mert a dombok mögül fenyegető felhők bukkantak elő, hangos dörgés kíséretében. Fényes villámok cikáztak, és egyre hangosabban zengett az ég. Egy ideig úgy tűnt, hogy a felerősödő szél elviszi a felhőket, de csak késleltette az elkerülhetetlent.
Erőteljes eső zúdult a nyakunkba, fürgén ugráltunk be a fedezéket nyújtó autókba. A fülledt időt kellemes hőmérséklet váltotta fel, csupán az eső volt zavaró. Szerencsére nem tartott sokáig, egy óra alatt kitombolta magát. A gonosz időjárás közben az egyik boton hal jelentkezett. A fedezékemből kísértem végig a fárasztást. A szákolást követően Levi fürgén ugrott vissza a kocsiba, nem volt kedve pózolni, pedig én szívesen fotóztam volna, he-he-he.

A bevetésre váró szerelék

Baljós árnyak

Ömlik az égi áldás

Kapás van!

Nem cseréltem volna Leventével, Árpi okosabb volt, ő a fedezékben maradt…

A zápor elvonulása után a várt kapásáradat elmaradt, azonban az éjszakai órák még adhattak halat. Én is nekiveselkedtem a pergető felszerelésemmel. Alaposan átfésültem az eredményesnek vélt partszakaszokat, vízmélységeket, de sikerült „megúsznom” a dolgot két enyhe kapással, ami természetesen nem akadt meg. A hold feljövetele után nem is erőlködtem, hisz a világosban már nem tápláltam süllős, harcsás reményeket, ha a sötét órákban nem volt mozgás. Még jó ideig füleltem az esetleges rablások után, de nem halottam semmit, ezért kényelembe helyeztem magam és elbóbiskoltam. Alig szundikáltam el, máris a kapásjelző sípolására ébredtem. Kikászálódtam az autóból és segítettem a szákolásban. Pillanatok alatt három hal is szákba került, hiába, ez van, ha betéved a raj. Az események után újra visszavackolódtam a kocsiba és próbáltam kialudni magam. Reggel barátaim széles mosollyal fogadtak, szépen fogtak a hajnali órákban. 10 darab ponty várta a szabadon engedés pillanatát, és a fotózást. Még csak 7 óra volt, de már csöngött a telefonom, eléggé rossz hírt kaptam, azonnal haza kellett indulnom. Amint azt már említettem, nem szeretem a reggeli telefonhívásokat...

Az éjszakai zsákmány

Akadt mit fotóznom

Két hal a rakásból

Egy formás tükrös


Fotók és szöveg: -Gotthárd Ferenc Alpár-


 
Vissza

Hozzászólás - csak regisztrált felhasználóknak

Regisztráljon vagy jelentkezzen be.

#42012.01.24 18:10
Levente
SQuid-Octopus,meg halas bojlival, B. Árpi szpecialitása
#32012.01.23 20:04
ilutadrian
 mivel fogtad a halakat milyen izu csalival
#22011.05.27 22:21
Levente
Ferenc köszönjük a fotokat na meg a nagyszerü cikket,a profi képekért meg külön gratulálok már már szinte mesteri
#12011.05.27 22:17
jakab.alfred
 elsonek gratulalok  
Szepeka halak.grat.....

Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb