Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Hasznos tippek a bojlikról és összetevőkről

Bojlizás 2011. Május 12. Csütörtök

Nincs csodabojli, csoda csali stb… Ilyennel ne etessen senki. Amivel Szentpálon meg Rugonfalván jól fogtam, pl. egy Bukarest melletti tavon nagyon nem ment...az a bizonyos 3-4 nap alatt.
Rövid (1-2 napos) túrára általában nincs értelme magas tápértékű csalit használni, gondolok itt arra, hogy a szárazanyag összetétel nem kell annyi természetes kivonatot tartalmazzon, amelyek ugye rendszerint drágák. Itt elsősorban az aroma meg az attraktáns lesz az elsődleges szempont. Ajánlom figyelembe pl. a polip-tintahal (squid and octopus) - erdei gyümölcs, esetleg eper vagy áfonya kombinációt. Ez mondhatni mindenhol működik.
Nincs semmi értelme 60-70 lej/kg vagy ennél drágább bojlit gyártani. Ez marhaság. Az egyetlen dolog, amiért ilyet csinál az ember, vagy az lehet, hogy nagyon drágán kapta meg az alapanyagokat, vagy az ilyen drága bojlit a horgász már nem a halaknak, hanem inkább saját maga kedvteléséért csinálja.
Személyes vélemény: vannak olyan természetes kivonatok, lásd pl. a zöldjakú kagyló kivonat (GLM), amely nagyon fontos alapanyag, amelynek kg-onkénti, a gyártó által javasolt mennyisége 15-20 gr. Ez megint csak marhaság, mert 1 kg "porban" ez a kevés adalék úgy elveszik, mint annak a rendje. Mi több, egy egynapos peca alatt ennek semmi értelme. Ahhoz, hogy az ilyen finom kis apró részletek hatását érzékelni lehessen, talán egy egész szezont, több hónapot kellene áthorgászni ahhoz, hogy megtudd, van-e a hatása ennek a kapásokra.
Rollerezés előtt az alsó rollert érdemes rögzíteni az asztalhoz, hogy ne csúszkáljon. A belsejét, pedig valami egyszerű olajjal, pl. kender vagy halolajjal vékonyan, egy ecset segítségével megkenni.
Bojligyúrásnál minden szárazanyag, összetételtől függően felvesz valamennyi nedvességet. Ez változó, előre nem igazán lehet tudni 100% pontosan. Éppen ezért, a felhasználásra szánt szárazanyagon felül mindig legyen pluszba még kb 0,5-1 kg szárazanyag.

Gyúrás végeztével, amikor megkaptuk azt a nem túl kemény, de nem is túl puha állagot, hagyni kell legalább negyedórát pihenni a tésztát, egy zacskóban, levegőtől elzárva, hogy ne száradjon a felülete. Utána előfordulhat, hogy még kell szárazanyag, mert a 15 perc alatt még felszívott a tészta a nedvességből. Hozzáadunk még annyit, amennyi kell, és újra pihenni hagyjuk a tésztát.
Főzésnél egyszerre csak annyi bojlit teszünk a vízbe, hogy a víz folyamatosan forrásban maradjon. 1,5-2 perc múlva feljönnek a víz felszínére a golyók, ekkor ki kell venni őket, ha tovább főznénk, akkor elfőnének a tésztába levő értékes íz anyagok, valamint a vitaminok is lebomlanának, mivel hőérzékenyek.
Nagyon fontos: az első 10 nap szárításnál kulcsfontosságú, ekkor penészednek a legkönnyebben a bojlik. Naponta 2-3 -szor is át lehet forgatni. Hűvös, szellős helyen kell szárítani, naptól védve, mert hanem szétrepedeznek, vagy felpuhulnak és szétesnek.
Tárolásnál két lehetőség van (mindez szárítás után): vagy nagyon kiszárítjuk, ezt én személy szerint nem szeretem, vagy lefagyasztjuk, illetve sóban tárolojuk.


Bojlireceptek

Két lehetőség van. Vagy megveszünk egy gyári alapmixet, én ezt javasolnám, vagy saját magunk készítjük el különféle alapanyagok szerint, aztán a folyékony összetevőket saját ízlés, azaz, a halak ízlése szerint variáljuk.

Recept 1.

10% madáreledel
10% mogyoróőrlemény
20% macskatáp
20% szójaliszt
15% tejpor
10% búzakeményítő
10% búzadara
5% tejcukor

Recept 2.

30% halliszt
20% húsliszt
20% szójaliszt
10% kazein
5% laktalbumin
5% nátrium-kazein
10% búzakeményítő

 
Gyári recept 1.

Nos, itt egyszerű a dolog, megvesszük pl. a Dynamite Baits, the source alapmixét 1 kg-os és a 250 ml-es folyadékot, felütünk 8 tojást, és elkeverjük. Amennyiben sok bojlit csinálunk, nem árt egy társ, hogy segítsen.

Gyári recept 2.

Sipcarp Red Salmon and Fruit alapmix 2.5 kg, 0.5 kg vérliszt, 60 gr. betain, 0.5 kg Nectarblend, folyékony összetevők, pedig Activator Sipcarp 500 ml(ebből kb. 300 ml belemegy), és aromának tehetünk áfonya (angolul cranberry) vagy eper (strawberry) aromát 15 ml-et. És persze tojás a kemény bojlihoz, kukoricatej az oldódóhoz. A kukoricatejet használhatjuk a kemény bojlihoz is, kitűnő édesítőszer, nagyon szeretik a halak. Egy kg szárazanyag 6-10 tojást igényel, persze ehhez még hozzájön a folyékony összetevők térfogata. Megint hangsúlyozom, legyen nálunk legalább 1 kg fölös alapmix. Ha mégsem használnánk el, jó lesz következőkor, vagy pasztát csinálunk belőle, és bevonjuk vele a csalizó bojlit.

A bojlizás világában hatalmas divat uralkodik. Igaz, hogy sok aprócikk kell ahhoz, hogy sikeresen meg operatívan működjön minden, magyarul ne tökölődjünk a parton, de sok olyan dolog is van, amely fölösleges. Egy nagyobb áruházban pl. mindent megvetethetnek velünk, még azt is, ami nem kell. Mondok egy példát: van az ólombetétes előkezsinór, ami arra jó, hogy az előke fölé kötünk kb 1 métert, lefekteti a zsinórt a csali körül, ezért a hal nem úszik bele, és nem riad meg. Sok bojlis használja, de használják a divatbojlisok is, akik a bottartó állványt az ég fele emelik, mert az úgy szép (amúgy ez akkor alkalmazandó, ha akadó van előtted vagy a csónakkal könnyebb közlekedni), de a zsinór ki van feszítve, a ledadcore meg a végén. Nos ebben az esetben a szerelék körül ugyanúgy fel van emelkedve a zsinór, mintha a ledacore ott sem lenne. Többször találkoztam ilyennel.

És még egy kis kémiaóra :). Aromáknál csak jó minőségűeket használjunk, szerintem Solar vagy Nutrabaits aromákat. Az ok a következő: általában a ponty és a csali közötti kontaktus az aroma érzékelésével kezdőik. Az aroma által kibocsátott "kémiai jelzés" tudatja a hallal, hogy ez a valami táplálék. Abban az esetben, ha még nincs rászokva.
A másik ok, pedig az, hogy az olcsó aromák olcsó oldószerekkel vannak hígítva (propylene glycol, isopropyl alcohol), hogy az aroma, amely egy észter, csípő, savas ízű. Ezért vegyítik oldószerekkel. De az oldószernek is van a vízben kémiai hatása, bocsát ki "kémiai jeleket", amit a ponty érzékel. Bármilyen sikeres is legyen az aroma, vagy aromakombináció, ha az oldószer ócska, akkor, egy idő után a ponty óvatossá válhat, és zavarhatja az oldószer anyaga.
Két jó oldószer ismeretes: a glycerol, ami sűrű ragadós, édes folyadék, nagyon jó, mert az édes íze kompenzálja az észter savasságát. Azonban hideg vízben jóval gyengébben oldódik, mint a többi. A másik, amely egész évben használatos, az ethyl acohol. Ez hideg vízben is jól oldódik. Szóval itt nem érdemes szerintem spórolni, főleg hosszú túráknál nem. Az ethyl alcohol jelzés fel van tüntetve az üvegcséken, EA jelzéssel.
A folyékony összetevőkhöz sót is lehet adni, lehetőleg ne jódozottat. Ez egy kis ízt ad még neki.

Remélem mondtam valami újat és használhatót.



Szöveg: -Lukács Levente-







Vissza

Hozzászólás - csak regisztrált felhasználóknak

Regisztráljon vagy jelentkezzen be.

#62011.05.15 09:44
LukácsLevi
Egy dologra kíváncsi lennék, erre Árpitól várom a választ: mennyi sót kell tenni 1 kg szárazanyaghoz? vagy X liter folyadékhoz? már hogyha teszel...
#52011.05.13 12:41
LukácsLevi
Lehet félreérthető volt a hozzászólás, de az agyonaromázásnak sosem voltam a híve. Amilyen bojlikat csináltam meg amelyeket használtam, ezek a tapasztalataim. Az biztos, hogy amikkel horgászol azok sokkal eredményesebbek, azt még egyszer telefonon is elosztottuk, hogy mindenhol működik  a tied Egy jól ekészített bojli meg persze, hogy általában mindenhol jól működik, azt is írtam, hogy pl. a tintahal-polip és áfonya kombináció is jól megy mindenhol, dehát ez csak az ízanyag része. Azonban ilyen bojlit készíteni nem könnyű véleményem szerint, meg sok éves tapasztalat is kell hozzá. És azt a bizonyos mixet meg folyékony összetevőket tudom, hogy különféle vizekhez hozzá szokták igazítani, kisebb korrekciókkal. Pl. a szentpáli tónak magasabb a sótartalma (mivel sótelepek találhatók a földfelszín alatt), ezért kevés sót lehet tenni a bojliba. Szerintem. Dehogy ennek van-e létjogosultsága, az talán egy teljes szezon alatti folyamatos tesztelés alatt derülne ki :)
#42011.05.13 10:56
Técsi
 Biza biza, Árpád is mesélhetne...
#32011.05.13 10:43
Ferenc
Árpi, várjuk a tuti bojlidnak a receptjét :). Csak vicc, természetes, hogy a sok éves kísérletezést nem árulod el. Levi az ő tapasztalatait írta meg, az általa használt termékekről, a tiédet még nem használta. Ezzel elég sok segítséget nyújtott azoknak, akik ebben a körben érdekeltek. Tőled is szívesen látunk hasonló írásokat, nem muszáj a  tuti recepted legyen az :)
#22011.05.13 10:11
benarpad
 es ami kimaradt , aszt hittem hogy csak bozodon fogok domolykot bojlival tevedtem manapsag mar rugonfalvan is fogtam es fogtak ugyan azzokal a golyokkal
#12011.05.13 10:06
benarpad
 hat Levi baratom itt ellen kell mondanom,az igaz,hogy csoda bojli, etetoanyag nincs de egy jol elkeszitett bojli mindenhol mukodik az nagyon bisztos en mondom neked es tobb eves tapasztalat amit itt irok,hogy inkabb hagyd ki a draga aromakat amik semmire sem jok es hasznalj termeszetes osszetevoket ,az aromakbol es egyeb osszetevokbol csinalj dippet es azokba aztasd a golyokat  es ezeket hasznald rovid horgaszatokon ,es hogy mindenhol mukodik a jol elkeszitett golyo arra tobb bizonyitek is van ,fogtam , fognak ugyanazokkal a golyokkal  piatra-neamt mellett  latesen(es sokat) szentpalon ,bukarest mellet tancabesten,sarulesteni,rugonfalvan, brasso mellett doripescon,nagyvarad mellett  es amit nagy betuvel fogok irni BOZODON  ami egy nem agyon telepitett viz ,na meg sokat lehetne irni de nem akarom untatni a forum latogatokat

Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb