Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Wobblerkészítés házilag

Barkács 2011. Április 26. Kedd

Körülbelül 12 éve kezdtem el wobblereket készíteni saját célra, és úgy gondoltam, hogy tapasztalataimat megosztom más wobblerkészítőkkel, illetve azokkal, akik még most szeretnének belefogni. Elsőként azt szeretném megemlíteni, hogy milyen faanyaggal dolgozok: fűz-, és nyárfát használok alapanyagnak, mert elég könnyűek és ugyanakkor erősek. Fajsúlyuk megközelítőleg megegyezik az abachi fa fajsúlyával. Használat előtt a fát mindig megszárítom, majd 1 cm -es, és 1,5 cm -es lapokat vágok belőle. A halformákat, a természetet alapul véve képekről, vagy emlékezetből rajzolom meg. A test elkészítése egy egyszerű fűrészgéppel, vagy másoló marógéppel történik, a drótozás helyét vasfűrészlappal vágom ki.

A formák kivágása

Fűrészlappal a test közepéig kell bevágni, ide kerül majd a drótozás

Ezután nagyjából körbefaragom a kivágott fát, és egy profil késsel a kopoltyú alakját mind a két oldalról bevágom, majd lefaragom a kopoltyúig, szabályosra lecsiszolom, és amikor ez elkészült, hozzáalakítom a test többi részét

Nagyvonalakban kialakított test

A kopoltyú alakjának a bevágása

A rozsdamentes huzal hajtogatás sorrendjét fontosnak tartom, mert nekem eddig így volt a legkönnyebb meghajtani a drótot. Ezáltal egy nagyon stabil alapot kapunk a horgoknak. Ha úszó wobblert akarok készíteni, akkor a súlyozását mindig az alsó horogtartó fém elé, vagy az után teszem, a haltest nagyságától függően.  Legtöbbször 2 db, megegyező halformát készítek, és az egyiket súlyozáshoz használom, de a terelő lapát szögének beállításához is lehet használni.

A hasi horogtartó kialakítása után a drótot a testhez mérjük, hogy kiderüljön, hol kell ismét hajtani

Újabb hajtás…

…majd mérés…

…és a végső hajlítás

A hiányzó részt, amit kivágtam, a haltest hasán fával szoktam kipótolni, amelynek a vastagsága kb. 1-1.2 mm. Ezeket ragasztó nélkül összerakom, és méretre vágom a falapokat és súlyokat. Ezt követően epoxi műgyantával beragasztom, száradás után egybe csiszolom.

A súlyozáshoz használt lemezólom

A drótozás, súlyozás, és a bevágást kitöltő falemezecskék

Beragasztást követően

Érdemes a testet egyszer valamilyen lakkal bevonni, majd lecsiszolni úgy, hogy a fa puha maradjon. Ezután öntapadós alufólia borítást kap a fatest. Először a szembefordított alufóliát néhány mm -el nagyobbra vágom ki, mint amennyi a hal formája, azután óvatosan ráragasztom, hogy lehetőleg középen helyezkedjen el. A fólia felragasztása a test közepétől kifelé hosszirányban, óvatosan jobbra-balra kifelé simítva történik, így lesz gyűrődésmentes. Ehhez  a művelethez egy oválisra, vagy hengeresre csiszolt nyárfát használok. A kopoltyúját bevágom azzal a profil késsel, amellyel előzőleg faragtam.  A pikkely mintát egy   kb. 25 mm átmérőjű pikkelymintára kireszelt derelyemetszőhöz hasonló eszközzel készítem. Érdemes  vastagabb öntapadós alufóliát használni, mert az nem szakad olyan könnyen.

Az öntapadós fóliát néhány mm –el nagyobbra szabjuk

Figyeljünk, hogy pontos legyen a ragasztás

Egy fadarab segítségével rásimítjuk a fóliát

A kopoltyúk bevágása

A kész pikkelyminta és az elkészítéséhez szükséges szerszám

A halszemek elkészítéséhez bőrlyukasztót használok. A megfelelő nagyságú lyukasztókkal kivágom a köröket, és összeragasztom őket, és utána kapnak egy csepp műgyantát, hogy 3D-s hatásuk legyen.

A műszemek

A szemeket nem ragasztom fel a wobblertestre, csak a színek ráfújása után. A festéshez jó minőségű azonos oldószerű festékeket érdemes használni.  Tollpisztollyal hordom fel a festéket, nem egyszerre, többszöri átfújással, hogy ne folyjon meg. Amikor a színek rákerültek, akkor egy nagyon vékony réteg lakkal ismét lefújom, hogy a színeket később a műgyanta ne oldja fel, és ne változtassa meg. Amikor ez a vékony lakkréteg teljesen megszáradt, ráteszem a szemeket és akkor vonom be  műgyantával, amely nem sárgul be, mint a lakkok többsége, és nem repedezik meg. Minél vastagabb műgyanta réteget szeretnénk, annál többször kell felhordani, ez történhet fújással, ecseteléssel, vagy mártással. Ezt is csak fokozatosan, hogy  ne folyjon meg.

A műgyantát több rétegben érdemes felvinni, de mindig ez előző réteg száradása után

Amikor a gyantaréteg megszáradt, akkor kivágom a terelő apka helyét a testen és magát a terelőlapkát. A terelőlapkán zenkoló fúróval besüllyesztem az acél karika helyét, és hosszirányban bevágom a huzal vastagságának megfelelően a süllyesztés széléig. Ezáltal könnyen behelyezhető lesz a wobblerbe a terelőlapka.  Ragasztás előtt még be lehet állítani, de a későbbiekben már nem szabad a lapkát mozgatni.

A kész terelőlapka

A helyére illesztett lapka

A ragasztás megkötése után, már csak a drótozás jobbra-balra hajlításával vagy a terelőlapka lecsiszolásával szabad állítani a wobbler mozgását. A lapkát csak Uverapid 5 -el vagy 20 -al érdemes beragasztani (ugyanis más ragasztóktól vagy lakkoktól törhet). A terelőlapkát fel kell csiszolni a ragasztás helyén, hogy elég stabil legyen. Sok sikert!

A végeredmény néhány saját készítésű wobblerFotók és szöveg:
-Nagy László-


 
Vissza

Hozzászólás - csak regisztrált felhasználóknak

Regisztráljon vagy jelentkezzen be.

#112011.05.09 18:14
magoslaszlo
Nem nehéz elkészíteni, de azért idő igényes. Ne becsüld le a munkádat, mert nagyon jó wobblereket készítel.
#102011.05.09 17:33
benczesandor
nagyon profik ,nagyon élethűek, szinte lehetetlen ezt kézzel így elkészíteni! Én már képet se merek feltölteni az enyémekről ,mert vizet se viszen a tied melett!
#92011.05.04 21:12
magoslaszlo
Nem készítek eladásra, a wobbler készítés nekem csak hobbi, de ki tudja mit hoz a jövő.
#82011.05.04 10:31
Oszi
egy parat vasarolnek ha esetleg keszitesz eladasra is
#72011.05.02 20:21
magoslaszlo
Köszönöm!

Sokan sokféle képpen készítik, néhány jó ötletet remélem adtam ezzel az írással a wobbler készítőknek. Van wobbler készítés fórum is és képeket is lehet feltölteni a galériába, a műcsalikhoz.
#62011.05.01 22:59
szabózoltán
Sziasztok!

Nagyon tetszet az írás! Gratulálok!

Üdv.:Zéé
#52011.04.28 08:01
begyi
Hát igen a  mesterség nem napszám  a mestermüveknek meg ára van .
#42011.04.27 22:18
magoslaszlo
Köszönöm!
Nekem Borisz műlegyei tetszenek nagyon, ugyan én nem horgászok már ezzel a módszerrel, de  én is csak azt tudom mondani , hogy profi! Szerintem még sok jó fotót fogunk látni Borisztól.
#32011.04.27 20:21
Ferenc
Nem baj, te kötsz majd legyet
#22011.04.27 20:18
borisz
 Profi munka.Ez nekem kapásból kinai
#12011.04.27 20:04
Levente
Jó a cikk irigyellek a kitartásodért sok sikert a következö halacskákhoz

Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb