Barajul Zetea

Barajul Zetea

Barajul de la Zetea este singurul lac artificial din zona superioară a Târnavei Mare. Lucrările de construcţie ale barajului au început în anul 1976, finalizându-se abia în 1992. Scopul construirii acestui baraj a fost apărarea împotriva inundaţiilor şi controlul nivelului râului. Barajul apără localităţile situate în valea Târnavei Mari de inundaţii, iar în caz de secetă asigură debitul normal al apei. Capacitatea bazinului este de cca. 50 milioane m3, lungimea este 2,6 km din care 1,4 km se află în fosta vale a Târnavei Mare. Lăţimea apei la baraj este de 400-800 m în valea pârâului Şicasău şi în zona Târnavei Mari este de 150-200 m.

La început, fauna piscicolă era alcătuită din peştii migratori din pârâuri. Cantitatea cea mai semnificativă o reprezintă cleanul, apoi ca proporţie a populaţiei piscicole urmează păstrăvul. Datorită debitului mare al apei, extinderea acestei specii este nelimitată, din această cauză existând şi exemplare de peste 10 kg. Câteodată îşi fac cunoscută prezenţa prin muşcături puternice şi furtul momelii, iar prinderea lor te poate pune la grea încercare. Din surse sigure ştim că cele mai mari exemplare capturate au fost între 6 şi 8 kg. Datorită calităţii apei şi cleanul a crescut. Lacul a fost populat şi cu alte specii mai mici, cum ar fi plevuşcă, beldiţă, albişoară, mreană vânătă, dar fauna piscicolă s-a îmbogăţit şi cu caras, crap, şalău, ştiucă, scobar, plătică, mihalţ, chiar şi cu biban. Asociaţia populează anual pe lângă alte specii, o cantitate mare de păstrăvi. Se poate pescui atât de pe mal cât şi din barcă, acestea fiind utilizate mai ales de câtre pescarii care folosesc rotativele sau muscăritul.
De cele mai multe ori, pescarii încearcă la caras, şalău, clean, plătică, păstrăvi sau la alte specii mici. Pescuitul scobarilor necesită cunoaşterea locurilor, însă cine nimereşte bancul lor, are şanse de a prinde exemplare imense. Este mic numărul pescarilor care dau hotărât la ştiucă, fiind bine ştiut că populaţia acestei specii este tânără. De multe ori, dar din greşeală, au fost prinse cu momeală artificială, însă în celelalte cazuri de cele mai multe ori muşcă momeala. A fost un caz de neuitat când o ştiucă de peste 5 kg a fost prinsă cu o momeală de 3 cm pusă pentru clean.
Din cauza bogăţiei hranei naturale şi interzicerii pescuitului pe timp de noapte, puţini pescari îşi încearcă norocul la crap. Acesta nu mănâncă zile la rând, dar din când în când sunt prinse exemplare frumoase de către norocoşii care dau la caras.
Dintre tehnicile de pescuit, majoritatea preferă pescuitul la fund, la caras, însă cea mai avantajoasă metodă este tehnica feeder care vizează speciile paşnice. Pe lângă speciile paşnice, cu această tehnică unii îşi mai încearcă norocul şi la şalău. Tehnica cu momeală artificială a devenit foarte populară, mulţi recunoscând frumuseţea şi eficienţa ei. În general în lunile de toamnă, ne întâlnim cu pescari care folosesc wobblere, ei având în vizor şalăul. Cei care folosesc această tehnică(wobbler) în lunile de vară în amurg, se îmbogăţesc cu frumoase experienţe. Din ce în ce mai puţini pescari folosesc tehnica rotativă la clean, comparativ cu pescuitul la şalăii care cresc mai mari. Nu este întâmplător că şi bibanii sunt prinşi într-un număr mare.
Trebuie să amintim şi despre tehnica de pescuit la muscă, pentru că, cleanul atacă imitaţiile de viespii, lăcuste şi gândaci. Se poate muscări şi la păstrăvi, dar alegerea perfectă este tehnica streamer sau cu nimfă potrivită. Păstrăvii curcubeu se luptă mai spectaculos, dar sunt şanse şi la păstrăvii indigeni. Tehnicile match şi bolognais sunt foarte eficiente la plătică, scobari, caraşi şi la clean. Cu o momeală adecvată, pot să se distreze după placul lor chiar şi cei care au un echipament fin. Momirea trebuie să decurgă în linişte, pentru că peştii sunt foarte sensibili la gălăgie, iar suprafaţa apei este fiind foarte mare, au loc din belşug unde să fugă şi să se adăpostească. Este nevoie chiar de ore întregi până să se întoarcă.

Legi interioare la barajul Zetea:

1. Respectarea legislaţiei româneşti privind pescuitul este obligatorie pentru fiecare pescar.
2. Pescuitul este permis doar după cumpărarea biletului zilnic sau a abonamentului anual.
3. Persoanele care au bilet zilnic, adulti (abnament anual), pot pescui cu 2(două) undiţe, cel mult 2(două) cârlige/undiţă, copii doar cu o undiţă.
4. Cantitatea admisă pentru păstrare este: la pătrăv max. 4(patru) buc. de 20-35 cm şi 4(patru) kg alte specii sau 1(unu) păstrăv ce depăşeşte 35 cm şi 4(patru) kg alte specii.
5. Peştii prinşi care sunt sub dimensiunea permisă, trebuiesc eliberaţi. Mărimea minimală la: lipan 25 cm, păstrăv 20 cm, crap 35 cm, şalău 40 cm, ştiucă 40 cm, somn 50cm, clean 25 cm, scobar 25 cm, platica 25 cm, biban 15 cm,
6. Pescuitul începe cu o jumătate de oră înainte de răsăritul soarelui şi se termină cu o jumătate de oră după apusul soarelui.
7. Pescuitul cu barca nu are voie sub nici o formă să deranjeze pescuitul de la mal. Pescarul cu barca este obligat să părăsească lacul la apelul solicitat de către persoanele îndreptăţite şi să se supună controlului.
8. Este strict interzisă murdărirea apei, folosirea ambarcaţiunilor cu motoare cu ardere internă.
9. Este strict interzisă distrugerea vegetaţiei din zona lacului, tăierea copacilor. Focul deschis este permis numai în locurile special amenajate.
10. Nerespectarea legilor interioare duce la amendă contravenţională şi la interzicerea exercitării dreptului de a pescui.

După cumpărarea biletului zilnic, Pescarul acceptă condiţiile mai sus menţionate. Necitirea condiţiilor nu te scuteşte de respectarea lor.

Permisele necesare pentru pescuitul de pe lac
Numai după cumpărarea biletului zilnic sau a abonamentului anual, pescarul are dreptul de a pescui.

Adresa locaţiilor unde se pot cumpăra bilete sau abonamente:

· Odorheiu Secuiesc, Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Târnava Mare” str. Tábor nr.18, în zilele lucrătoare între orele 09:00 – 14:00;
· Odorheiu Secuiesc, Horgászcentrum, str. Gábor Áron nr. 1 în zilele lucrătoare între orele 09:00 – 16:00, sâmbăta între orele 09:00 – 14:00;
· Miercurea Ciuc, Image Sport SRL, str. Kossuth Lajos nr.34, în zilele lucrătoare între orele 09:00 – 18:00, sâmbăta între orele 08:00 – 12:00;
· Gheorgheni, Erdélyi Horgászbolt, în partea de sus a cartierului Bucin (vis a vis cu magazinul Arterimpex) în zilele lucrătoare între orele 09:00 – 17:00, sâmbăta între orele 08:00 – 14:00; Tel: 0740 189320;
· Gheorgheni, Iguana Horgászbolt, str. Halászok nr 8, în zilele lucrătoare între orele 09:00 – 17:00, sâmbăta între orele 09:00 – 13:00;
· Zetea, ABC Sarki, de luni până sâmbătă între orele 07:00 – 20, duminică între orele 10:00 – 14:00.
· Zetea, ABC Mari, de luni până sâmbătă între orele 07:00 – 20, duminică între orele 10:00 – 14:00.