Site-ul nostru sub în mentenanţă. Ne cerem scuze pentru mici întreruptări și/sau erori. Mulţumim!

Târnava Mare

Apele 2018. Martie 10. Sâmbătă

Târnava Mare este cel mai important râu al Ţinutului Odorheiului.  Izvorăşte de la poalele muntelui Şumuleu Mare, de la o altitudine de 1455m, are o lungime de 221 km şi mărimea estimativă a zonei de captare este de 3.606 km2 , se varsă în lacul de acumulare de la Zetea, unde se uneşte cu pârâul Şicasău şi pârâul Szencsed. După ce părăseşte lacul de acumulare de 137 ha, continuă drumul spre Odorheiu Secuiesc. Înainte să atingă oraşul, colectează apa din trei pâraie: Ivo, Desag şi Brădeşti. Dintre acestea, cu posibilităţi de pescuit, pe primul loc se situează Ivo. Pe pârâul Desag pescuitul este interzis. În aceste trei pârâuri păstrăvul indigen îşi depune icrele. Ajungând la Odorheiu Secuiesc, Târnava Mare trece din tip montan în tip colinar, asigurând o varietate de oportunităţi de pescuit. Ajuns în Depresiunea Transilvaniei, în comuna Blaj se uneşte cu Târnava Mică, apoi împreună cu numele comun de Târnava, îşi continuă drumul până la râul Mureş. Pescuitul pe Târnava Mare se împarte în patru secţiuni:
Pe secţiunea izvor-lac de acumulare, sunt valabile regulile de pescuit tip montan (salmonide) adică, pescuit cu momeli artificiale, cu o singură undiţă şi cu maximum două cârlige. Sezonul începe de pe 01 mai până în 15 septembrie. Zona superioară a râului este dominată de două specii de peşti (inclusiv şi pâraiele care se varsă în lac): păstrăvul indigen şi mai jos cleanul, dar poate fi întălnit păstrăvul curcubeu, păstrăvul fântânel, beldiţă, zglăvoacă şi plevuşcă. Din cauza vegetaţiei bogate, folosirea rotativelor este mai indicată decât folosirea muştelor. Ajungând mai jos pe firul apei, râul se lărgeşte şi pot fi aplicate cele două moduri de pescuit. După vărsarea pârâului Tartód, începe să apară cleanul şi populaţia lor îmbogăţindu-se până la baraj.  Partea de jos a râului (înainte de baraj), este un loc bun şi pentru pescarii începători.

Secţiunea a râului dintre barajul Zetea şi localitatea Brădeşti este de tip montan. Fauna piscicolă a acestei secţiuni este foarte variată, specia de peşte care domină este păstrăvul indigen însă apare şi lipanul. Pe lângă aceste specii găsim şi o varietate bogată de clean, mreana vânătă, plevuşcă, zlăvoacă, chişcar şi beldiţă. Destul de rar întâlnim şi scobar dar numărul lor este nesemnifivativ.
Pe această porţiune sunt valabile regulile de pescuit tip montan, pescuitul fiind permis numai la sfârşitul săptămânii în sezon (01 mai-15 septembrie) numai cu momeli artificiali (ex.wooblere, muşte artificiale, etc.),  folosirea momelii naturale este interzisă cu desăvârşire! Cei mai mulţi pescari folosesc rotative, însă din ce în ce mai mulţi trec la muscărit. Între barajul Zetea şi podul Desag unde sunt valabile alte reguli de pescuit, este o zonă „prinde şi eliberează“ (catch and release).

Secţiunea prinde şi eliberează (C&R).
- Această secţiune aparţine Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Târnava Mare”
- Între localitatea Zetea şi barajul Zetea este zona „prinde şi eliberează“ (Catch & Release).
- În această zonă păstrarea peştelui prins este Strict Interzisă, indiferent de mărime sau specie.
- Pescuitul este permis numai cu momeli artificiale cu cârlige fără spin. Voblerele, lingurile, nălucile, etc. pot fi echipate doar cu un singur cârlig făra spin.
- Sezonul de pescuit este între 01 mai şi 31 decembrie.
- Folosirea minciogului este obligatorie!
- Persona controlată este obligată să se supună la verificarea bagajelor de către organele de control.
- Păstrarea curăţeniei este obligatorie!
- Nerespectarea regulilor duce la amendă contravenţională şi la excludere.

Pentru ca într-o zi să mai avem şansa de a ne lupta cu el, nu este o ruşine să dai drumul la peşte.

După localitatea Brădeşti, râul devine de tip colinar. În acastă porţiune sunt valabile regulile generale. Pescuitul este permis în fiecare zi a anului, în afara perioadei de depunere a icrelor (primăvara şi începutul verii). Modul de pescuit nu este definit. În această regiune încă ne mai întălnim cu păstrăvi, lipani, mreana vânătă, zlăvoacă, plevuşcă şi cu beldiţă, predominant în această zonă fiind cleanul şi scobarul. După părăsirea Odorheiului Secuiesc, dispare treptat zglăvoaca, lipanul, păstrăvul indigen, reducându-se şi populaţia la plevuşcă. Locul lor este preluat de scobari, clean, pe alocuri apare şi mreana, dar din păcate cu o populaţie mai redusă decât pe vremuri, din cauza modificării albiei râului.
După localitatea Oţeni, în râu apare ştiuca, ajungând mai jos populaţia de ştiucă mărindu-se semnificativ. Până ăn comuna Rugăneşti, la vârsarea pârâului Nyikó, fauna nu se schimbă semnificativ. Aici se termină zona de responsabilitate a Asociaţiei noastre.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului Nr.23/2008 privind Pescuitul şi Acvacultura

Pescuitul în zona montană:

- 1(una) undiţă, 2(două) cârlige;
- numai cu momeală artificială;
- cantitatea peştilor prinşi 10(zece) buc./zi (păstrăv indigen, păstrăv curcubeu, păstrăv fântânel);
- sezonul ţine de pe 01 mai -15 septembrie, numai sâmbăta şi duminica.

Pescuitul în zona de şes:

- maximum 2 (două) undiţe, 2(două) cârlige/undiţă;
- *regula interirnă a Asociaţiei:  maximum 1(unu) cârlig/undiţă;
- cantitatea peştilor prinşi max. 5(cinci) kg sau 1(unu) peşte care depăşeşte greutatea de 5(cinci) kg.
- pentru pescuitul pe râul Târnava Mare sunt necesare permise de pescuit.

Persoanele îndreptăţite la pescuit pe râul amintit, sunt acele persoane care sunt membri ai Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi ,,Târnava Mare”, plătesc cotizaţie anuală şi autorizaţie zilnică de pescuit.

Adulţi:
- Zonă montană: 100 RON/an
- Zonă de şes: 80 RON/an
- Zonă montană şi zonă de şes: 140 RON/an

Pensionari, tineret:
-Sub 63 ani reducere 30 RON din cotizaţia anuală
- Zonă montană: 70 RON/an
- Zonă de şes: 50 RON/an
- Zonă montană şi zonă de şes: 110 RON/an

Între 63-75 ani 50% reducere
- Zonă montană: 50 RON/an
- Zonă de şes: 40 RON/an
- Zonă montană şi zonă de şes: 70 RON/an

Peste 75 ani gratis

Între 14-18 ani şi pentru studenţi la cursuri la zi, 50% reducere
- Zonă montană: 50 RON/an
- Zonă de şes: 40 RON/an
- Zonă montană şi zonă de şes: 70 RON/an

Sub 14 ani 75% reducere
- Zonă montană: 25 RON/an
- Zonă de şes: 20 RON/an
- Zonă montană şi zonă de şes: 35 RON/an

Permis pescuit pt. 1 an zona Catch&Release este de 200 lei + cot. ape de munte 100 lei.

Persoanele de la alte Asociaţii au voie să pescuiască tot anul în zonele de şes şi montane, exclus zona C&R, în această zonă au voie numai cu autorizaţie zilnică sau anual.

- Tarif pentru zonă montană: 100 RON/an
- Tarif pentru zonă de şes: 60 RON/an
- C&R: 45 RON/zi (pentru 3 zile consecutive 105 RON)

Permis pescuit pt. 1 an zona Catch&Release este de 200 lei + cot. ape de munte 100 lei.

Persoanele din afara ţării au voie să pescuiască după achitarea autorizaţiei zilnice pe acele porţiuni unde doresc să pescuiască.
- Zonă montană: 35 RON/zi
- Zonă de şes: 35 RON/zi
- C&R: 45 RON/zi (pentru 3 zile consecutive 105 RON)

Permisele şi autorizaţiile se eliberează la sediul Asociaţiei în zilele lucrătoare, între orele: 09:00 – 14:00, str. Tábor nr.18, Odorheiu Secuiesc, cod: 535600, jud. Harghita, România precum şi la magazinul „ABC” din Subcetate, zilnic.


     
   
 
  
   
  
  
  
  
  
   
  
   
  
  
  
    
  
    
  
   
  
    
   
    
   
 
 
Înapoi

Limba

  • HU
  • RO

Pescărie

Horgászat a Duna-deltában

Parteneri

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2020 Toate drepturile rezervate. Developer: Maxweb