Părăul Şicasău

Părăul Şicasău

Acest pârâu are numai 22 km, izvorăşte din turbăria Lacul Dracului şi se varsă în lacul de acumulare Zetea. Are doi afluenţi, pârâul Súgó şi pârâul Alsó-Veresbükk. După debit se clasifică printre pâraiele mai semnificative. Oferă locuri foarte bune de depunere a icrelor pentru păstrăvi idigeni.

Fauna piscicolă este alcătuită, în afară de păstrăvi, din speciile obişnuite pentru apele de munte. Întâlnim în număr mare zglăvoacă, plevuşcă, beldiţă, chişcar, însă în regiunile mai joase putem întălni şi scobari. Din punctul de vedere al pescuitului, peştii mici nu sunt semnificativi, dar ei alcătuiesc hrana de bază a păstrăvilor. Din când în când ne putem întâlni şi cu păstrăvul curcubeu, sau alte specii care aparţin familiei salmonidelor. Bogata varietate a faunei piscicole, se datorează lacurilor mai mici sau mai mari cu „păstrăvi“ din vale, care în urma inundaţiilor cauzate de ploile torenţiale, sunt „golite” de peşte alimentând, spre bucuria pescarilor, pârâul Şicasău. Aceştia nu vor înlocui peştele autohton cu pete roşii fiindcă din punct de vedere al reproducerii, de obicei sunt sterili. Ajungând în ape sălbatice, se aruncă la tot ce se mişcă şi tocmai de aceea ei sunt primii care ajung în cârlig.

Pe acest pârâu se aplică regulile pescuitului montan. În conformitate cu aceste reguli este permis pescuitul cu momeli artificiale, folosindu-se tehnica rotativă sau muscăritul. Nu există privelişte mai spectaculoasă ca atunci când un păsrăv se luptă pentru viaţă în apa cristalină de munte. Din când în când apar şi exemplare de peste 1 kg, dar mărimea medie a acestuia este cuprinsă între 20 şi 30 cm. Printre bolovanii şi trunchiurile de brad prăbuşite în apa albiei, păstrăvul găseşte adăposturi sigure. Chiar dacă apa este foarte curată, ştie foarte bine să se ascundă, contopindu-se atât de bine cu mediul înconjurător, încât devine aproape invizibil. Cu toate căutările atente ale pescarilor, îşi ascunde foarte bine prezenţa, iar când te aştepţi mai puţin te trezeşti cu ei în cârlig. Sunt adevărate bijuterii şi trebuie să avem grijă de păstrăvi, deoarece fauna piscicolă ar fi mult mai săracă fără ei. Nu este o ruşine să dai drumul peştelui prins. Pentru ca într-o bună zi să mai avem parte de el, trebuie să învăţăm să îl eliberăm.

Împiedicându-te de pietre sau ascunzându-te printre tufişuri, timpul zboară foarte repede şi târziu îţi dai seama că ai făcut kilometri întregi după peştişorii cu pete roşii. Frumuseţea peisajului creşte foarte mult plăcerea pescuitului. Mergând în căutarea peştelui pe firul apelor de munte (apa pescarilor singuratici cărora le place mirosul de brad), ne relaxăm într-un mod aparte, numai de pescari ştiut, fără să observăm că am devenit dependenţi.

Reguli ale pescuitul pe ape de munte:

1 undiţă cu 2 cârlige;
Se foloseşte numai momeală artificială;
Cantitatea peştilor prinşi: max. 10 buc/zi (păstrăv indigen, păstrăv curcubeu, păstrăv fântânel)
Mărimea minimală a păstrăvului este de 20 cm;
Sezonul începe pe 01 aprilie şi se încheie pe 01 octombrie, se pescuieşte numai sâmbăta şi duminica.

Permise necesare pe pârâul Şicasău:

Au dreptul la pescuit persoane care sunt membri ai Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Târnava Mare”, posedă abonament anual sau achiziţionează bilete zilnice de pescuit. Membrii altor asociaţii, pot pescui pe Şicasău numai după plata unei diferenţe de taxă.

Permisele se pot achiziţiona de la sediul asociaţiei în zilele lucrătoare, între orele 09:00 – 14:00
Str. Tábor nr.18;
Odorheiu Secuiesc;
cod 535600;
jud. Harghita, ROMÂNIA.